eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A Fico-kabinet kiegyensúlyozottnak tartja saját kormányprogramját

A szlovák kormány szerint kiegyensúlyozott a most elfogadott kormányprogram. Robert Fico miniszterelnök szerint négy prioritásra helyezik a hangsúlyt: a munkanélküliség csökkentésére, a régiók közti különbségek mérséklésére, a korrupció elleni küzdelemre, valamint az oktatásügyet és az egészségügyet magában foglaló működőképes állam megteremtésére. Az is eldőlt, hogy Bukovszky László személyében ismét lesz kormánybiztosa a nemzeti kisebbségeknek.

A programnyilatkozat szerint a kormány a kontinuitás és a haladás kormányának tekinti magát, amelynek történelmi esélye van arra, hogy eltüntesse a kilencvenes években kialakult régi választóvonalakat. Robert Fico szerint a kormányprogramra hatással volt a kedvező gazdasági fejlődés, ezért is tűzhette ki célul a kabinet a munkanélküliség 10 százalék alá szorítását és 100 ezer új munkahely létrehozását 2020-ig.

 A kormány a magas munkanélküliséggel küszködő járások megsegítését célzó akciótervét is bővíteni akarja, a szociális segélyek odaítélésének feltételeit viszont szigorítaná a munkavállalást elutasítók esetében. A kabinet alapvető célként fogalmazta meg a korrupció elleni küzdelmet, új törvényt fogadna el a vagyon eredetéről és hatékonyabbá tenné a postafiók-cégek működését korlátozó jogszabályt.

 Fontos területnek tartja a kormány az oktatásügyet is, amelyre a következő négy évben 4 milliárd eurót kíván fordítani, ami a pedagógusbérek emelését is magában foglalná. A kormányprogram a társasági nyereségadó 21 százalékra való csökkentésével, az adólicenc megszüntetésével, az IC vonatok újbóli bevezetésével és az ingyenes vonatozással, valamint az autópálya-építés gyorsításával is számol.

 A kormányprogramot Andrej Kiska köztársasági elnök jelentős előrelépésként értékelte. Az államfő szerint kiemelten fontos, hogy a kormány megmutassa: érti az emberek problémáit, tudja, mi dühíti őket és képes eredményeket is elérni. „Most esélyünk van előre lépni, és mindannyiunk kötelessége, hogy ezt az esélyt ne szalasszuk el” – hangsúlyozta az államfő.

 A kormánypárti Híd által jelölt Bukovszky László személyében ismét lesz kormánybiztosa Szlovákiában a nemzeti kisebbségeknek, mivel eddig egy megbízott hivatalnok töltötte be ezt a funkciót. Bukovszky László: „A kormánybiztosi hivatal 2013 óta háttérbe szorult. A kisebbségi civil szféra is nagyon negatívan viszonyult a kormánybiztosi poszthoz. Azon vagyok, hogy visszaállítsuk a 2010-ben, a Radičová-kormány idején fennálló helyzetet” – fejtette ki Bukovszky.

Az új kisebbségi kormánybiztos hangsúlyozta, három prioritást tűzött ki maga elé: a kisebbségi nyelvhasználat kiszélesítését, a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását, valamint a kisiskolák megmentését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×