eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Vallási gyűlölet okozta a hittérítő halálát?

Moszkvában hétfőn temetik el azt a pravoszláv hittérítőt, akit a múlt héten egy templomban lőttek agyon. A gyilkos a tiszteletest kereste és nem vaktában kezdett el lövöldözni. Az orosz média szerint profiról van szó, ám az ok vallási lehet.

Miközben a gyászolók a ravatalnál búcsúztatták a Danyil Sziszojev tiszteletest, akit egy férfi egy moszkvai templomban lőtt agyon, további részletek jelentek meg a rejtélyes halálesetről.

Az Eho Moszkvi hírrádió által idézett jelentés szerint a gyilkos 5-6 méterről lőtt rá a harmincas éveiben járó egyházi férfira egy Makarov pisztollyal, és szíven találta.

A támadó a templomba belépve megkérdezte, hol van Sziszojev, majd lőtt is. A hittérítőként dolgozó atya a mentőautóban meghalt. Egyes jelentések - és missziójának honlapja - azt állítják, hogy muzulmánok fenyegették meg az atyát, hivatalos változat azonban eddig nem jelent meg az esetről.

A rendőrség csak annyit közölt, hogy vallási indítékra utalnak a tiszteletesnek küldött e-mailek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont azt említette meg, hogy a 34 éves Sziszojev atya "bírálta az iszlámot". A háromgyerekes családapa az utóbbi két évben 80 muzulmánt térített meg a bevándorlók között végzett misszionárius munkájával.

Az orosz főügyészség szóvivője is azt mondta: több lehetséges indítékot is számba vesznek, ám a legvalószínűbb "a vallási alapú gyűlölet" miatt elkövetett gyilkosság. A lövöldözésben megsebesült a templomi kórus vezetője is, az ő állapota stabil.

Az eset azért érdekes, mert eddig az orosz ortodox egyház panaszkodott arra, hogy más vallási szekták hívőket akarnak elcsábítani tőle. Az esetet egyesek politikai célokra próbálják kihasználni. A ravatalnál megjelent az ukrajnai kozákok vezetője és azt mondta: sürgeti, hogy szervezzenek őrséget az orosz és ukrán templomokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×