eur:
400.22
usd:
369.26
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Unsplash.com

Petra még mindig tartogat halálos titkokat

Tizenkét csontvázat rejtő kamrára bukkantak, amikor átvilágították a legendás turistalátványosságot Jordániában.

Rejtett sírhelyet tártak fel a St. Andrews-i Egyetem kutatói Jordániában – derül ki az intézmény közleményéből. A felfedezést Petra ősi városában tették, azon belül is a Haszné al-Faraún, vagyis a Fáraó kincstára nevű, sziklába vésett épületben - írja a 24.hu.

A kutatók távérzékelési eszközökkel pásztázták végig az évente több mint egymillió látogatót vonzó látványosságot. Vizsgálataik arra utaló jeleket mutattak, hogy föld alatti kamrák helyezkedhetnek el a kincstárban, ezért ásni kezdtek. Ennek során bukkantak egy ősi sírra, 12 ember csontvázával.

A felfedezés azért különleges, mert kevés korai nabateus temetkezési hely maradt fenn ott. A nabateusok egy ókori, arábiai nép voltak. Ők építették fel Petra városát, amely teljes egészében sziklába vájt épületekből áll.)

Petra annyira lélegzetelállító, hogy a világ hét új csodája közé választották. Ennek a városnak a közepén helyezkedik el a Fáraó kincstára, amelyet nagyjából 2000 évvel ezelőtt kézzel vájtak bele a sivatagi szurdok egyik sziklafalába.

A régészek abban reménykednek, hogy a most megtalált sír, illetve a benne fekvő maradványok és tárgyak segíthetnek megérteni, hogyan jöhetett létre Petra városa, és kik is lehettek pontosan a nabateusok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Hasítanak a magyar multimilliomosok – Mutatjuk, mennyi pénzük van

Az összességében még mindig kedvezőnek mondható piaci hangulat, az ügyfélszámla bővülése és a friss pénzek bevonzása a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyonra is pozitívan hatott. A Portfolio friss, Privátbanki Felmérése szerint szeptember végén a magyar gazdagok számlája új mérföldkövet tudhat maga mögött, a rajtuk lévő vagyon megközelítette a 11 ezermilliárd forintot. A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP Private Banking kezeli, de voltak helycserék is a legnagyobb szolgáltatók sorában. Új szereplőként jött be mostani felmérésünkben az Apelso Wealth Management, amelynek egy főre jutó vagyonállománya egyből a második legmagasabb lett a listán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×