eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Pixabay

Ijesztő, ami Európa felé közeledik – Magyarországot is elérheti

A hurrikánból átalakult ciklon szerdán érheti partot a kontinensen, jelentősen felborítva először Franciaország és az Ibériai-félsziget időjárását.

A NOAA, vagyis a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal legfrissebb előrejelzése szerint szerdán érhet partot a Kirk hurrikánból továbbfejlődött ciklon Franciaországnál. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy hurrikán, mely korábban az Atlanti-óceánon ténykedett, mérsékelt övi ciklonként kontinensünket is elérje, hidegfrontja ráadásul csütörtökről péntekre virradóra hazánkba is beköszönhet - írja a Pénzcentrum.

Kirk gyorsan fog gyengülni, miután elérte a szárazföldet, Franciaországra szélviharral és sok csapadékkal csaphat le. Magyarországon csütörtökön a front érkezése előtt még az erős, helyenként viharos déli, délnyugati széllel még igen meleg levegő áramlik majd hazánk fölé, a csúcshőmérséklet 21 és 26 fok között alakul majd, ami októberhez képest kifejezetten melegnek számít.

Csütörtökről péntekre viszont a hidegfront is megérkezik, többfelé esőre, záporra, sőt, akár zivatarra is lehet számítani, a hőmérséklet 16 és 22 fok közé esik vissza.

Kedden fátyolfelhős-napos időre van kilátás, északkeleten eleinte alacsony szintű rétegfelhők is lehetnek az égen, viszont számottevő csapadék sehol sem várható. Többfelé enyhébb lesz a hajnal, de helyenként pára, köd képződhet. Az élénk, erős délies szélben 19-26 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, északkeleten számíthatunk a legalacsonyabb maximumokra.

Szerdán nyugatról kelet felé átvonul fölöttünk egy felhő-és csapadéksáv, melyből elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon fordulhat elő többfelé eső, zápor, keletebbre kevesebb helyen. Néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Előtte reggel, kora délelőtt keleten, északkeleten, mögötte délután nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. Hajnalban 8-17, délután 18-25 fok várható. A déli-délnyugati szél többfelé élénk lesz.

Csütörtökön nagyrészt sok napsütésre lehet számítani, délután viszont a Dunántúlra megérkezik a hidegfront esővel, csapadékkal. Sokfelé erős, helyenként viharos déli, délnyugati szélre lehet számítani. Este a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a légmozgás iránya.

Péntek reggel már többfelé eshet, napközben viszont már csak helyenként fordulhatnak elő záporok. Az északnyugati szél sokfelé élénk, erős, néhol viharos lesz. Kora délután 15-21 fokot mérhetünk. Szombaton a napsütésé lesz a főszerep, de hűvös lesz, 13-18 fok várható a délutáni órákban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×