eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Planet Mars in the Starry Sky of Solar System in Space. This image elements furnished by NASA.
Nyitókép: 24K-Production/Getty Images

Páratlan élőlényre bukkantak – a Mars kolonizálását is segítheti

Képes ellenállni a szélsőséges szárazságnak, a rendkívül alacsony hőmérsékletnek és a sugárzásnak.

A Kínai Tudományos Akadémia tanulmánya szerint tudósok egy szuperellenálló sivatagi mohafajt azonosítottak az ország nyugati részén, amely a feltételezések szerint segíthet fenntartani a lehetséges Mars-kolóniákat – számolt be a Portfolio.

A Mars környezetét szimuláló körülményeknek kitéve a moháról – Syntrichia Caninervis – kiderült, hogy képes ellenállni a szélsőséges szárazságnak, a rendkívül alacsony hőmérsékletnek és a sugárzásnak.

A mohafaj az ökoszisztéma létrehozásának és fenntartásának alapjául szolgálhat, mivel hozzájárulhat az oxigéntermeléshez, a szénmegkötéshez és a talaj termékenységéhez – olvasható a The Innovation című folyóiratban mejelent tanulmányban, amit a Reuters szemlézett.

A most felfedezett mohafaj „segíthet a más magasabb rendű növények és állatok számára szükséges légköri, geológiai és ökológiai folyamatok meghajtásában, miközben elősegítheti az új lakható környezetek létrehozását, amelyek hosszú távú emberi megtelepedést tesznek lehetővé” – teszi hozzá a lap.

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy a moha még azután is képes volt visszanyerni fotoszintetikus és fiziológiai tevékenységét, hogy sejtjei víztartalmának több mint 98 százalékát elvesztette, másodperceken belül, miután hidratálták. Ép állapotban a növény az ultraalacsony hőmérsékletet is elviseli, és regenerálódik, miután 5 évig mínusz 80 Celsius-fokos fagyasztóban vagy egy hónapig folyékony nitrogénben tárolták.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×