eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.

Eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. Macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, most tehenekben is kimutatták, és a szakember szerint az volt a riasztó, hogy

több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna a farmer fertőződése következtében.

Tehát előbb derült ki, hogy az embert fertőzte a vírus, és azután következtettek vissza arra, hogy a tehenek között volt eredetileg jelen.

"Ez azért érdekesség, mert tehénben madárinfluenzáról még soha nem számoltak be, ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud" – figyelmeztetett a szakember.

Ez utóbbi, tehát az emberről emberre terjedés az úgynevezett fajadaptációs képességtől függ. Ennek a fajadaptációnak többnyire idő kell, és a terjedéshez a véletlen is hozzájárulhat. Eddig ez még nem történt meg, noha már száz körüli eset van, amikor igazolták, hogy ember fertőződött valamilyen más fajtól, madártól vagy jelen esetben emlőstől ezzel a vírussal, de

az emberről emberre való terjedés képességét még nem szerezte meg a vírus

– magyarázta Rusvai Miklós.

A szarvasmarháról emberre történő madárinfluenza-terjedést a Texasi Műszaki Egyetem Biológiai Kutatólaboratóriuma mutatta ki, és az eredményeket megosztotta az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Messze volt az éremcsata a Mészáros, Péni kettősnek - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Mennyire kell aggódnunk az akkumulátor tűzesetek miatt? – Egyre több a ketyegő bomba

Mennyire kell aggódnunk az akkumulátor tűzesetek miatt? – Egyre több a ketyegő bomba

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az okos telefonjában vagy laptopjában lévő akkumulátor egy tökéletesen szilárd – hiszen még közelről is így néz ki – és veszélytelen, a modern élethez szinte már nélkülözhetetlen segédeszköz. És így vannak ezzel az elektromosautó-tulajdonosok is. Az igaz, hogy még a normálistól eltérő extrém körülmények között is általában nincs baj az akkumulátorokkal, de ha azokat rosszul kezeljük, tűz- és robbanás veszélyesek. Még ipari körülmények között, jól kontrollált gyártásnál vagy raktározásnál is fennáll a kockázat, hiszen ott is előfordulhatnak az előírásokat megszegő események.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×