eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Világszerte hőmérsékleti rekordok fognak most megdőlni - itt a magyarázat

Figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Világszervezet.

Világszerte számos helyen magasabb hőmérsékletekre lehet számítani annak következtében, hogy hét év után ismét jelentkezett az El Nino éghajlati jelenség a csendes-óceáni térség trópusi régióiban - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden.

Az El Nino ciklikusan - átlagosan 2-7 évente - jelentkező természetes éghajlati jelenség, amelynek során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén megemelkedik a vízfelszíni hőmérséklet 9-12 hónapra. Az El Nino-hatás miatt szélsőséges időjárási jelenségekre - trópusi ciklonokra, heves esőzésekre, aszályokra - lehet számítani.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára kiemelte: nagyobb valószínűséggel fognak megdőlni a hőmérsékleti rekordok az El Nino ismételt beköszöntével, és hevesebb hőhullámokra számíthatunk majd a világ több részén.

Közleményében kifejtette, 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az El Nino-hatás 2023 második felében is jelen lesz, és a jelenség várhatóan "legalább mérsékelten erős hatású lesz". A hőmérsékleti adatokra gyakorolt hatás rendszerint a következő évben jelentkezik, vagyis 2024-ben lesz inkább szembetűnő a melegedés.

A meteorológiai adatok feljegyzésének kezdete óta legforróbbként számon tartott év 2016 volt, amikor az El Nino-hatás is különlegesen erős volt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás az El Nino-hatás jelentkezése nélkül is szélsőséges hőmérsékleti adatokhoz vezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×