eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

„Még terjedőképesebb” – Rusvai Miklós elmondja, mit kell tudni a fenyegető új Covid-alvariánsról

Új Covid-variáns jelent meg Európában. Az arcturus először Indiában terjedt el, de már Nagy-Britanniában is 135 esetet regisztráltak, 5 britet meg is ölt a mutáns. A víruskutató kérdésünkre elmondta, hogy az új vírustörzs az omikronnál is fertőzőbb. Eljöhet hozzánk is.

Új Covid-vírusvariáns képződött vélhetően Indiában. Az InfoRádiónak nyilatkozó Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, Indiából jött a delta variáns is, tehát a mostani variáns az omikronnak egy alvariánsa, nem egy teljesen új variáns.

"Nagy-Britanniában már jelen van, ott eddig 5 ember halálát okozta, de úgy tűnik, nem súlyosabb, mint a korábbi omikronvariánsok, a megbetegedettek között nem okoz nagyobb halálozást, a tünetek nem súlyosabbak. Sajnos

az idős, legyengült, más betegségektől sújtott szervezetekben sokszor végzetes kimenetelű fertőzést okoz, de

ezzel együtt nem veszélyesebb, mint a többi koronavírus-variáns. Egy kicsit az lehet eltérés a tünetekben, hogy kötőhártya-gyulladást, tehát szemviszketést, szemgyulladást is okoz, de ettől eltekintve jelentős eltérés nem tapasztalható a tünetekben és a súlyosságban sem" - ecsetelte.

Megerősítette, mivel terjedőképesebb alvariánsról van szó, könnyen lehet, hogy megjelenik Magyarországon is.

"Az egyik új tulajdonsága ennek a vírusváltozatnak az, hogy talán még terjedőképesebb, mint a korábbi variánsok, emiatt válhat dominánssá. Nem kizárt, hogy előbb-utóbb nálunk is megjelenik" - nyomatékosította Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×