eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19
Nyitókép: Xesai/Getty Images

A daganatos betegekre továbbra is veszélyes a koronavírus

A rákos megbetegedéssel küzdőknek nagyobb esélyük van arra, hogy oltottként is elkapják a megbetegedést, és súlyosabb is lehet a kimenetele esetükben, mint másoknál.

A legnagyobb veszélyben a vérrákok által érintett betegek vannak a kutatás szerint, melyről a MedicalXpress számolt be.

Inna Y. Gong, a Torontói Egyetem professzora munkatársaival együtt daganatos betegek esetében vizsgálta az oltást követő áttöréses vírusfertőzések, illetve az azokból adódó komplikációk gyakoriságát. Összesen 289 400 daganatos beteget vontak be a kutatásba, közülük 39 880 főnek volt vérrákja.

Az eredményeket 1 157 600 nem daganatos beteg adataival vetették össze. Azt találták, hogy a vérrákokban szenvedőknek nagyobb az esélyük az áttöréses fertőzésre, mint az egyéb rákokban szenvedőknek.

A súlyos megbetegedés és a halálozás esélye valamivel nagyobb a daganatos betegeknél, mint azoknál, akik nem szenvednek rákbetegségben.

A súlyos megbetegedés kockázata is nagyobb a vérrákban szenvedőknél, mint a más típusú rákkal élőknél. Az aktívan kezelt betegek esetében is magasabb volt a rizikó, mint azoknál, akik éppen nem kapnak kezelést alapbetegségükre.

Jó hír ugyanakkor, hogy a harmadik adag vakcina mindenfajta rizikót csökkentett a daganatos betegeknél – azok kivételével, akik épp anti CD-20 kezelést kapnak.

A szerzők szerint az eredmények megmutatják, hogy a kiemelt kockázati csoportokban az emlékeztető oltásoknak, a variánsspecifikus vakcináknak és az antivirális kezelésnek is nagy szerepük van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×