eur:
393.35
usd:
364.18
bux:
72008.66
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: volcano.si.edu

Ritkaság emelkedett ki az óceán mélyéről, de valószínűleg nem lesz hosszú életű

A világ legfiatalabb szárazföldje alakult ki egy víz alatti vulkán kitörésének következtében.

Volt-nincs sziget alakult ki a Csendes-óceánon múlt hónapban. A Tonga közelében található Home Reef-sziget a hozzá tartozó víz alatt elterülő vulkán kitörésének következtében nőtte ki magát tengerszint fölé – írja az Időkép.

A szeptember 10-én kezdődő kitörés szeptember 28-ára 15-18 méter magas és 270 méter átmérőjű szárazföldet alkotott. A vulkán azóta elcsitult, a veszélyjelzést csökkentették. A felvételeket elsőként a NASA Landsat-9 műholdja készítette a világ legfiatalabb szárazföldjéről.

Mint olvasható, korábban 2006-ban jött létre ugyanitt sziget, amit csak 2007-ben fedeztek fel Scott Bryan és társai, ám 2008-as visszatérésükkor már sehol sem találták. Az ok a könnyen erodálódó vulkanikus kőzetben keresendő. Várhatóan a mostani sziget sem lesz hosszú életű.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×