eur:
394.8
usd:
365.38
bux:
71576.28
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
ATTENTION: EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 28 AUGUST 10:00 GMT! ACHTUNG: DIESER BEITRAG DARF NICHT VOR DER SPERRFRIST - (ATTENTION EDITORS: EMBERGOED UNTIL 28 August - 10 AM)An approximately 200-million-year-old fossilized ichthyosaur (Ichthyosaurus communis) is on display in the Landesmuseum (state museum) in Hanover, Germany, 25 August 2017. Scientists found an embryo in the stomach of a so far unexplored female Ichthyosaur. The fossil is three to three-and-a-half-metres long. Photo: Holger Hollemann/dpa (Photo by Holger Hollemann/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Holger Hollemann/picture alliance via Getty Images

Sértetlen embriót hordozó őshüllő-fosszíliát tártak fel Chilében

A Patagóniában, a Tyndall-gleccseren talált, négy méter hosszú ichtioszauruszt Fionának nevezték el.

A megkövesedett tengeri őshüllő-lelet lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák az ichtioszauruszok embrionális fejlődését. Az ichtioszauruszok a 90-250 millió évvel ezelőtti korszakban népesítették be a tengereket.

A fosszília jelentőségét hangsúlyozó Judith Pardo Perez, a Magallanes Egyetem GAIA Antarktisz Kutatóközpontjának paleontológusa, a feltárás vezetője elmondta, hogy a lelet „az egyetlen terhes ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön”.

Prado több mint egy évtizede bukkant rá a fosszíliára, de csak most sikerült megszervezni a feltárást, amely rendkívül nehéz a helyszín szélsőséges időjárási körülményei miatt.

A tudósok 31 nap alatt tártrák fel és emelték ki a fosszíliát, amelyet helkopterrel szállítottak el. A fosszília épségének megőrzése érdekében öt 200 kilogrammos tömböt kellett kiemelni a helyszínről, hogy a csontok ne sérüljenek - mondták el a kutatók.

A fosszíliát a dél-chilei Rio Seco Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Pardo arról is beszámolt, hogy a Tyndall-gleccseren eddig már csaknem száz ichtioszaurusz példányt találtak, ezzel a régió az egyik leggazdagabb és legjobban megőrzött ichtioszaurusz-lelőhelyévé vált.

(Képünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×