Azt már számos kísérlet kutatta, virágozhatnak-e növények az űrben, most pedig arra kíváncsiak a kutatók, hogy a hússzövet képes-e növekedni ott. Az űrutazás jövője szempontjából komoly lépés lehet az, ha sikerült ezt bebizonyítani.
A kísérletet az Aleph Farms, egy izraeli cég találta ki, amely a sejtekből történő hústermesztésre specializálódott, és a BBC cikke szerint az első, kizárólag magánemberekből álló űrhajóscsapat hajtja végre, amely a Nemzetközi Űrállomásra látogat.
Így gyártják a húst
A szkeptikusok szerint azonban a módszer túlságosan instabil ahhoz, hogy az űrhajósok megbízzanak benne - és az űrhús gyártása soha nem lesz egyszerűbb, mint a Földről utánpótlást felvinni.
Húst sejtekből tenyészteni a Földön sem könnyű, de sok cég próbálkozik a feladattal, az űrbe azonban még senki sem vitte el a technológiát. Ebben egy állatból, ők egészen pontosan
tehénből vett sejteket etetnek aminosavakkal és szénhidrátokkal, valamint más, növekedésükhöz szükséges anyagokkal.
A sejtek addig szaporodnak, amíg izomszövet alakul ki, és végül hús lesz belőlük, amit meg lehet enni. A húst tartályokban tenyésztik, az eljárás potenciálisan pozitív hatással van a környezetre, például drasztikusan csökkenti a metánkibocsátást.
A súlytalanság beleszólhat
Zvika Tamari, az Aleph Farms űrprogramjának vezetője szerint a tudósok egyelőre nem tudják, hogy ez megismételhető-e a súlytalanságban.
"Számos korábbi tudományos vizsgálatból tudjuk, hogy a fiziológia és a biológia nagyon másképp viselkedik mikrogravitációs környezetben... Tehát valójában senki sem tudja, hogy a hús szaporodásának a tenyésztési folyamatai valóban megtörténhetnek-e az űrben" - fogalmazott.
A négy magánűrhajós április 8-án szállította a Nemzetközi Űrállomásra a reménybeli űrhúst, melyről majd a visszatérésük után elvégzett vizsgálatok során derül ki, hogy azt nyújtja-e, amiben reménykedtek.
Még ha a kísérlet sikeres is lesz, és bebizonyosodik, hogy az űrben is lehet húst előállítani,
ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó ötlet.
A nagy mennyiségű gyártás ugyanis igen nehéz, és az Aleph Farmsnak nincs is még engedélye a hús forgalomba hozatalára.
Gyakorlati kérdések is felmerülnek
Vannak azonban más, gyakorlatiasabb problémák is a hústermesztéssel kapcsolatban az űrben. Az első a sterilitás kérdése.
"Az állati sejtek lassan növekednek. Ha baktérium vagy gomba kerülne a kultúrába, az sokkal gyorsabban növekedne az állati sejteknél, és egyszerűen átvenné az uralmat, így már nem is az állati sejteket állítanánk elő, hanem baktériumokat, amiket ki kell dobni" - mondja David Humbird, a Berkeley vegyészmérnöke.
Az Aleph Farms szerint ugyanakkor ez főként az űrben nem gond - egy marsi közösség számára ugyanakkor katasztrófa lehetne, és azzal is érvelnek, hogy
húst szállítani az űrbe igen költséges, főként, ha arra gondolunk, hogy a Marshoz hasonlóan távoli tájra kellene vinni az élelmiszert.
Karen Nyberg egykori asztronauta szerint fantasztikus lenne, ha az űrben nem kis zacskókban, porított formában létező ételeket fogyaszthatnának az asztronauták, hanem valódi ételeket. Az ugyanakkor egy dolog, ha bebizonyítjuk, hogy a hús tenyészthető az űrben - az viszont már egy másik, hogy ez elég megbízható-e, vagy hogy praktikus alternatívája-e a Földről hozott élelemnek.