eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kutatási eredmények alapján változtattak az oltások beadási idején az USA-ban

Nyolc hét elteltével az emberek komoly részében erősebb védettség alakul ki, mintha mindössze három-négy hetet várnának az adagok között.

A Pfizer és a Moderna mRNS-oltásának első két adagját nagyobb különbséggel érdemes beadni a 12-64 éves korosztály tagjai számára az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) új javaslata szerint: a legtöbbet a 12-39 év közti férfiak profitálhatják abból, ha több idő telik el két oltás közt, írja a The Guardian.

Ha nyolchetes különbséggel zajlik az alapimmunizálás, azzal a ritkán fellépő mellékhatás, a myocarditis (szívizomgyulladás) előfordulása is csökken a fiatal férfiakban. Az ajánlás megváltoztatása ugyanakkor nem fog sokakra hatni, mivel az USA-ban 14 hónapja zajlik az immunizálás és a 12 éven fölöttiek 73 százaléka már kapott két adagot a vakcinából.

A CDC ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a friss ajánlás nem mindenkire vonatkozik: az immunhiányos állapotú embereknek,

a 65 év fölöttieknek, illetve azoknak, akik esetében nagy a megfertőződés rizikója, változatlanul 3-4 hetes különbséggel ajánlott, hogy felvegyék a két adagot.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője szerint az eredeti és a mostani döntés is helyes. A világjárvány elején nagy volt a nyomás, hogy a lehető legszigorúbb oltási ütemtervet fogadják el.

"A vírus terjedt. Emberek haltak meg. A lehető leggyorsabban be akartuk őket oltani" - mondta Schaffner.

Az oltóanyaggyártók által végzett tanulmányok alapján a Pfizer oltásait két adagban, háromhetes időközzel, a Moderna oltásait pedig négyhetes időközzel adták be az Amerikai Egyesült Államokban.

Néhány embernél - főként serdülő és fiatal felnőtt férfiaknál - a második oltás után a szívben vagy a szív körül kialakuló, gyulladással járó mellékhatás jelentkezett. A CDC szerint a 18 és 39 év közötti férfiak körében a második Moderna-adagot kapó egymillió főből körülbelül 68-nál, a második Pfizer-adagot kapó egymillió főből körülbelül 47-nél jelentették ezt az állapotot. Egyes kutatások szerint

a második adag késleltetése csökkenti a kockázatot.

Ha a már oltottak aggódnak amiatt, hogy az eredeti ütemterv szerinti oltásokkal a maximális védettségnél kevesebbet kaptak, emlékeztető oltással eloszlathatják ezeket a félelmeket - mondta Schaffner.

"Nagyon jó adataink vannak arra vonatkozóan, hogy a két adag és az emlékeztető oltás nagyon erős védelmet nyújt a súlyos betegségekkel szemben" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×