eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A candle burns in the darkness, copy space. A lit white candle on a black background. Symbol of eternal memory, mourning, minutes of silence, memorial day. The concept of loss and to the memory.
Nyitókép: LesDaMore/Getty Images

Meghalt a tudós, akinek 60 éves felfedezése kulcsfontosságú a koronavírus elleni küzdelemben

Meghalt 96 évesen Francois Gros francia biológus, az mRNS társfelfedezője – közölte a Francia Tudományos Akadémia, melynek Gros tagja volt.

Az elhunyt tudós hozzájárult a molekuláris biológia mint új tudományág kialakulásához, valamint majdnem 60 évvel ezelőtt részt vett a hírvivő ribonukleinsav (mRNS) felfedezésében.

Ezt a genetikai adathordozót használják fel az új koronavírus elleni, BioNTech/Pfizer- és Moderna-vakcinákban.

Az úgynevezett mRNS-vakcinákban nincs szükség a kórokozókra vagy azok részeire, ellentétben a hagyományos védőoltásokkal. Ehelyett a vírus genetikai információjának egy részét RNS formájában átadják a vakcinával néhány testi sejtnek. Ezek aztán aktiválják az immunrendszert és védekező immunválaszt váltanak ki.

Gros 1925. április 24-én született zsidó családban. A második világháború alatt bujkálni kényszerült, nevét állandóan változtatta, amint 2003-ban megjelent emlékirataiban írta.

A 60-as években a CNRS francia tudományos kutatóközpont kutatási vezetője volt, 1976 és 1981 között a párizsi Pasteur Intézet igazgatójaként dolgozott.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×