eur:
392.49
usd:
362.04
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Memory loss due to dementia. Senior man losing parts of head  as symbol of decreased mind function.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Potencianövelővel az Alzheimer-kór ellen

Egy amerikai kutatás szerint érdemes lehet bevetni a Viagrát az alzheimeres betegek kezelésében.

Emberek százmillióit érinti világszerte a demenciával járó Alzheimer-kór, melynek a magas esetszám ellenére mindmáig nincsen hatékony kezelése. A Cleveland Clinic kutatói egy nagy géntérképező hálózat segítségével szeretnének változtatni a helyzeten a The Guardian cikke szerint: genetikai és egyéb adatokat integráltak annak meghatározására, hogy a több mint 1600, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által jóváhagyott gyógyszer közül melyik lehet hatékony az Alzheimer-kór kezelésére.

Magasabb pontszámot adtak azoknak a gyógyszereknek, amelyek mind az amiloidok, mind a tau lerakódását – ezek okozzák az Alzheimer-kórt – célozzák, mint azoknak a gyógyszereknek, amelyek csak az egyiket vagy a másikat.

Milliók adatait elemezték

"A szildenafil, amely preklinikai modellekben jelentősen javítja az agyműködést és a memóriát, a legjobb gyógyszerjelöltnek bizonyult" – mondta Feixiong Cheng, a vizsgálat vezetője. A Viagra a szildenafil márkaneve.

Több mint hétmillió ember adatait vizsgálták meg, hogy a szildenafil és a betegség kapcsolatára jobban ráláthassanak: a gyógyszert szedőket és nem szedőket egyaránt vizsgáltak. Megállapították, hogy

a szildenafilt használóknál 69 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór,

mint a szildenafilt nem használóknál hat év után. A gyógyszer Alzheimer-kórra gyakorolt lehetséges hatásának további feltárására a kutatók laboratóriumi modellt fejlesztettek, amely szerint a szildenafil fokozta az agysejtek növekedését és a tau-fehérjéket célozta. Az eredményeket a Nature Aging című folyóiratban tették közzé.

Még ne kezdje el senki szedni

Cheng figyelmeztetett, hogy a tanulmány ugyanakkor nem bizonyít ok-okozati összefüggést a szildenafil és az Alzheimer-kór között. A szildenafil hatékonyságának megállapításához mindkét nemet érintő,

placebókontrollal ellátott, randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség.

Ivan Koychev, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai kutatója szerint izgalmas fejlemény, hogy egy már engedélyezett gyógyszer nyújthat segítséget az érintetteknek, Tara Spires-Jones, az Edinburgh-i Egyetem Agykutató Központjának igazgatóhelyettese szerint ugyanakkor egyelőre nem kell szildenafilt elkezdeni szedni a betegség megelőzésére.

A pontos hatást meg kell ismerni

Susan Kohlhaas, az Alzheimer's Research UK kutatási igazgatója szerint egy létező gyógyszer újrhasznosítása gyorsíthat a gyógyszerkutatási folyamaton.

"Fontos ugyanakkor, hogy ez a kutatás nem bizonyítja, hogy a szildenafil felelős a demencia kockázatának csökkentéséért, vagy hogy lassítja, esetleg megállítja a betegséget. Ezt csak egy nagyszabású klinikai vizsgálatban lehetne tesztelni, amelyben a szildenafil hatását a szokásos sztenderdellátással szemben mérnénk" – mondja.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×