eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: NASA

Már most nagyobb az déli ózonlyuk az Antarktisznál, és még nő az idén

A legnagyobbak egynegyedében lehet majd a maximuma, legalábbis 1979 óta, amióta mérik.

Az ózonlyukkal kapcsolatos vizsgálatok és feljegyzések 1979-ben kezdődtek. Azóta megfigyelhető volt, hogy minden évben szeptember elején a déli féltekén az ózonlyuk mérete elkezd növekedni, valamint kimélyülni, és szeptember közepe és október közepe között éri el maximumát. Az idei évben is a szokásos módon kezdett el növekedni az ózonlyuk mérete, de az elmúlt két hétben szokatlanul nagyra nőtt, már az Antarktisznál is nagyobb – írja az Időkép.

Az 1979 óta feljegyzett ózonlyukak 75 százaléka kisebb, mint az idén várható. Ugyanakkor 2019-ben az átlagosnál kisebb volt a lyuk mérete, ez is azt mutatja, hogy szezononként más és más méretűre nő az ózonlyuk.

Általában decemberre viszont összezárul az ózonlyuk.

A légköri ózon megvédi a földi életet a sejteket károsító ultraibolya sugaraktól, melyek a Napból érkeznek – emlékeztet a portál. Az 1980-es évek második felében betiltották azokat az anyagokat, gázokat, vegyszereket, melyek pusztították az ózonréteget. A kutatók feltételezése szerint 2050-re akár be is záródhatna az ózonlyuk.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×