eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozt mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Hatékony a mutáns vírustörzsekkel szemben a Moderna új oltásvariánsa

Az első adatok szerint mind a dél-afrikai, mind a brazil variánssal szemben jó eredményeket tud felmutatni a módosított vakcina.

Az amerikai gyógyszercég módosított oltása az első, amely az elmúlt hónapokban felbukkant, új variánsok közül kettőt, a dél-afrikait és a brazilt is képes volt semlegesíteni laboratóriumi kísérletekben – közölte a Moderna. A kisebb méretű vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a változatok elleni emlékeztető oltások megvalósítható és működő alternatívát jelentenek, még akár idén bevezethetők a variánsok jelentette fenyegetés elhárítására.

Több irányban kísérleteznek

A vezető oltásgyártó cégek mindannyian dolgoznak az említett két variánsra optimalizált emlékeztető oltásokon: a Pfizer és az AstraZeneca is kutatásokat végez a témában – írja a The Guardian. A Moderna elsőként tudott konkrét eredményekről is beszámolni, bár igaz, hogy a kezdeti adatelemzés nyújtotta információmennyiség meglehetősen szerény. A cég 20-20 emberen próbálta ki sztenderd oltásának második emlékeztetőként használt adagját, illetve a módosított változatot. Két héttel az emlékeztető oltás felvétele utána vakcina növelte a vérben lévő antitestek számát, amelyek képesek semlegesíteni a két érintett változatot.

A módosított változat produkálta ellenanyagszint magasabb volt.

A Moderna egy olyan kutatást is folytat, amelyben az eredeti oltás és a módosított változat keverékét adják be az abban résztvevő önkénteseknek.

Gyorsan módosítható az oltás

"Miközben a világjárvány legyőzésére törekszünk, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a vírus fejlődésével párhuzamosan proaktívak legyünk. Bátorítóak az új adatok, amelyek megerősítik meggyőződésünket, hogy emlékeztető oltásaink védelmet nyújtanak az újonnan észlelt változatokkal szemben" – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

"Az mRNS-platform lehetővé teszi a kulcsfontosságú vírusmutációkat tartalmazó vakcinajelöltek gyors megtervezését,

ami szükség esetén a jövőbeli variánsokhoz illeszkedő vakcinák gyorsabb kifejlesztését segíti elő. Vakcinánkon továbbra is annyi frissítést fogunk végezni, amennyi csak szükséges a világjárvány megfékezéséhez" – fogalmazott.

Könnyebb engedélyeztetés

A vakcinák eredményességét laboratóriumban elemzett minták igazolják, de a szabályozó hatóságok szerint nem kell a módosított változatoknak olyan szigorú, nagyszabású vizsgálatokon keresztülmenniük, mint amilyenekre az eredeti vakcinák esetében szükség volt az engedély megszerzéséhez.

A Moderna szerint

a vakcináknak kevés és enyhe mellékhatásuk volt.

Az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomtól eltekintve a leggyakrabban jelentett mellékhatás a fáradtság, a fejfájás, az izom- és az ízületi fájdalom volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×