eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus: már az Antarktisz élővilágát féltik a kutatók

Decemberben az utolsó kontinensen is megjelent a koronavírus: az Antarktiszon található Bernardo O'Higgins kutatóállomás 36 munkatársa tesztelt pozitívat. Nem értük, hanem az élővilágért aggódnak igazán ma a kutatók.

Mivel egy kutatóállomáson dolgozó emberek kis csoportjáról van szó, akik normál életvitelük során sem nagyon lépnek kapcsolatba másokkal, a fertőzést sikerült gyorsan izolálni, de így is nagy aggodalmat jelent az, hogy mi történne, ha esetleg az Antarktisz egyedi és már eleve veszélyeztetett vadvilágát is érintené az új koronavírus – olvasható a Phys.org a Conversationtól átvett írásában.

Mind a hét, eddig embereket megfertőző koronavírus zoonózissal, azzal állatról emberre történő terjedéssel került be a köztudatba, de nem zárható ki a fordított zoonózis sem, azaz az, hogy az emberek is megfertőzzenek állatokat. A WHO folyamatosan monitorozza ennek előfordulási lehetőségét, és találtak is már néhány fajt, amelyet elért a SARS-CoV-2:

nyércek, macskafélék, kutyák és menyétek is elkaphatják.

Az, hogy melyik állatot mennyire viseli meg a fertőzés, változó: a macskák megbetegszenek, a kutyák azonban ellenállóbbak.

Diverz élővilág kerülhet veszélybe

Ezek a fent említett fajok nincsenek jelen a kontinensen, van ugyanakkor több mint 100 millió tengeri madár, a világ pingvinfajainak 45 százaléka, a fókapopuláció fele, valamint itt él a bálna- és delfinfajok 17 százaléka is. A cetfélék genetikai állományuk alapján fogékonyak a koronavírusra, míg a fókák és madarak kicsit nagyobb biztonságban vannak.

Az antarktiszi élővilág szakértőinek csoportja szerint a kutatók sokkal nagyobb veszélyt jelentenek közvetlen kapcsolatuk miatt ezekre az állatfajokra, mint a turisták: a kutatóállomások közelében gyakran élnek állatok, akiknek megfigyelése közvetlenebb kapcsolatot is jelent velük, ugyanakkor a turisták is fertőzhetnek, mivel csoportosan látogatják meg például pingvinek lakhelyeit.

Új szabályok kellenek

Természetesen békeidőben is léteznek olyan szabályok, amelyeket az ide érkezőknek be kell tartaniuk: ezek közé tartozik a ruházat megtisztítása látogatás előtt, illetve két élőhely meglátogatása között, valamint az öt méteres távolság betartása az állatoktól. Ezek jelenleg nem jelentenek elégséges védelmet, ezért a szakértők azt kérik, az ide utazókat

előzetes tesztelésnek és karanténnak vessék inkább alá,

valamint folyamatosan teszteljék a kontinensen tartózkodókat is. Minél kevesebben lesznek itt, annál kisebb a veszély, érvelnek. Továbbá azt is felvetették, hogy a pandémia idején közvetlen kapcsolatba csak a kutatási céllal érkezők kerülhessenek állatokkal, ők pedig viseljenek védőfelszerelést, közte maszkot.

Azok az állatok, amelyek időnként elhagyják a sarkkört, máshonnan is behurcolhatják magukkal az új koronavírust: a rablósirályok például gyakorta megfordulnak a vírus által igencsak érintett Dél-Amerika partjainál. És ott van még a szennyvíz problémája is: a bázisok több mint egyharmada kezeletlenül engedi a környezetbe. Az ebben található koronavírus-részecskék nem fertőznek ugyan, de más patogének veszélyesek lehetnek. A szakértők szerint a kezeletlen szennyvíz minden időben rizikót jelent, így a kezelése fontos lenne minden állomás esetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×