eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkot viselő nő halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Koronavírus - két maszk kellhet a mutánsok miatt

A gyorsabban terjedő, fertőzőbb vírusvariánsok miatt nagyobb védelmet adó maszk, esetleg sebészi és textilmaszk együttes használatára biztatnak a szakemberek.

A tudósok egyetértenek abban, hogy nem a felületekről terjed igazán a koronavírus, hanem a belélegzett levegőben található kisebb-nagyobb cseppecskékben található vírusmennyiség által: még lélegzés és egyszerű beszéd útján is métereket utazhatnak a levegőben a patogének.

Figyelembe véve azt, hogy több olyan variáns is megjelent már a világon, amely fertőzőbb, mint a korábban globálisan elterjedt változat volt, érdemes megfontolni azt, hogy magasabb szintű védelemre váltsunk, ami a maszkot illeti - írja a MedicalXpress.

Nem mindegy az anyag

A maszkviselés időszakának kezdetén hirtelen akart rengeteg embert megfelelő eszközt vásárolni: akkor mindenki úgy gondolta, hogy akármilyen maszk is jobb a semminél, így amellett, hogy a legváltozatosabb, házilag varrott maszkok jelentek meg a piacon, sál vagy kendő az arc elé húzását is elegendőnek találták sokan. A mindenféle hulladékanyagból, mint például régi pólóból varrott darabok azonban messze vannak az ideálistól, mint azóta kiderült.

A jó maszk két kritériuma ugyanis az, hogy

illeszkedjen szorosan és szűrje meg a levegőt.

"A jó szűrő a lehető legtöbb részecskét kiszűri, a jó illeszkedés pedig azt jelenti, hogy a maszk nem áll el az arcunktól" - mondja Linsey Marr, a Virginai Tech környezetmérnök professzora. Már egy kis rés a maszk és arcunk közt is ötven százalékkal csökkenti a védőeszköz hatékonyságát, mondja.

Kettőnél nem kell több maszk

A legjobb anyag maszk készítésére a polipropilén, amit a legtöbb sebészi és N95 típusú maszknál használnak, illetve a szorosan szőtt pamut. Marr szerint ha textilmaszkot veszünk, mindenképpen többrétegűt válasszunk, vagy vegyünk alá egy sebészi maszkot is. Ezek nagyon jól szűrő anyagból készülnek, de sokszor elállnak az emberi arcától: a textilmaszk leszorítja a sebészit, így nagyobb védelmet nyújt. Kettőnél több maszk egyidejű viselését ugyanakkor nem ajánlja, mivel az légzési nehézségeket okozhat.

Ami a szabást illeti: a fejre

jobban illeszkedik az olyan maszk, amelyet kötő rögzít,

nem pedig a fülre akasztott gumival. Azok a maszkok, amelyek fémdrót segítségével orrunkra simíthatók, szintén megbízhatóbb védelmet adnak.

Magunk is tesztelhetjük

Arról, hogyan teszteljük, megfelelő-e a maszkunk, a következőket mondja:

"Levegővételnél éreznünk kell, hogy a maszk is mozdul befelé, ha pedig arcunk mellé tesszük kezünket, nem érezhetünk kiáramló levegőt".

Jó alternatíva az N95 vagy annak megfelelő - KN95 vagy FFP2 - maszk vásárlása is.

A szakértők úgy látják, az embereket egyre inkább érdekli, miért fontos egy jó maszk és az hogyan véd meg a koronavírustól: valószínűsítik, hogy influenzaszezonban mostantól jóval többen viselnek majd maszkot akkor is, amikor a pandémia ideje már rég lejárt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×