eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

A nagy gyógyszercégek nincsenek felkészülve a következő járványra

A WHO által azonosított, tizenhat legnagyobb egészségügyi rizikót jelentő betegség közül tízzel jelenleg nem foglalkoznak a gyógyszerfejlesztők.

A Nipah-vírus légzőszervi tüneteket és agyvelőgyulladást is okozó, akár 75 százalékos halálozási aránnyal járó patogén. Habár a kilencvenes évek vége óta ismeri a világ és a közelmúltban már Kínában is megjelent, még mindig nincsen rá sem oltás, sem gyógymód. Az új koronavírushoz hasonlóan zoonózissal képes gyümölcsevő denevérekről emberre terjedni: a bangladesi és indiai helyi járványokat valószínűleg datolyapálmalé fogyasztása okozta. A Nipah lehet a következő koronavírus.

Jayasree K Iyer, a holland Access to Medicine nevű nonprofit vezetője a The Guardian cikkében a következőképp beszél róla: "A Nipah-vírus egy újabb, terjedőben levő, nagy aggodalomra okot adó vírus. Bármelyik pillanatban berobbanhat. A következő pandémia gyógyszerrezisztens infekció is lehet."

A Nipah-vírussal jelenleg egy gyógyszercég sem foglalkozik.

Az Access to Medicine frissen megjelent jelentése szerint a 16 legnagyobb veszélyt jelentő megbetegedés közül tízre senki sem fejleszt jelenleg gyógymódot. A betegségek a következők:

  • arénavírusos vérzéses láz
  • krími-kongói vérzéses láz
  • hasadékvölgyi láz
  • súlyos láz trombocitopéna-szindrómával
  • egyéb bunyavírusos betegségek
  • MERS-CoV2
  • SARS
  • egyéb filovírusos betegségek
  • Nipah-vírus
  • egyéb henipavírusos betegségek

A tizenhatos lista további hat tagja körül a koronavírusokra jelenleg 63-féle gyógyszert, diagnosztikai eszközt vagy vakcinát fejlesztenek, ami főként az új koronavírusnak köszönhető. Marburg marburg vírusra és enterovírusokra egy-egy, zikára és chikungunya-lázra négy-négy, ebolára hat készítményt vagy diagnosztikai módszert készítenek elő.

A szervezet szerint már jó ideje lehetett tudni, hogy a koronavírusok közül kerülhet ki a következő pandémiát okozó patogén, mégis teljesen felkészületlenül ért mindenkit az, amikor a jelenlegi helyzet előállt. Miközben a járvány kirobbanásakor egyetlen készítmény sem állt kutatás vagy fejlesztés alatt, pár hónap alatt számos szert készítettek el akkor, amikor kiderült, mekkora szükség van ezekre.

Az antibiotikum-rezisztencia szintén komoly problémát jelenthet hamarosan.

"Vannak olyan antibiotikumaink, amelyek még mindig működnek, de az idő egyre fogy a helyettesítők kifejlesztésére”

– mondta Iyer. „A tuberkulózis, amelyről korábban úgy gondoltuk, eltüntethető a Föld színéről, egyes közösségekben elterjedt a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens törzsek miatt" – mondja Iyer.

A szervezet 80 gyógyszeripari szereplőt elemez 82 különböző betegségre kifejlesztett gyógyszereinek különböző bevételű országokban való elérhetősége, valamint az új fejlesztések szempontjából. Megállapításuk szerint jelenleg főként a HIV/AIDA, a tuberkulózis, a malária, a Covid-19 és a rák hajtja a kutatás-fejlesztés malmát. A gyógyszercégek sorrendje friss jelentésük szerint a következő:

  • GSK
  • Johnson&Jonhson (Janssen)
  • Pfizer
  • Takeda
  • Novartis

A Novartis kapcsán kiemelték: ez az első gyógyszercég, mely program keretében szisztematikusan dolgozik azon, hogy a legszegényebb, fertőző betegségek nyolcvan százaléka által sújtott régiók megfelelő gyógyszerekhez juthassanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×