eur:
393.1
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: A 2019-nCov humán koronavírus ultrastrukturális morfológiája (CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

Évente ismétlődő járványokat hozhat a koronavírus

Esély van rá, hogy úgy járjunk vele, mint az influenzával.

Szakemberek szerint nagy esély van arra, hogy a mostani járványt okozó COVID-19 koronavírus nem tűnik el, hanem tagja lesz azoknak a légúti fertőzéseknek, amelyek a szezonális influenzához hasonlóan évszakokhoz kötötten visszatérően fertőznek - írta a Business Insider cikke alapján a G7.hu.

„Már meghonosodott az emberek körében, és nem fog eltűnni védőoltás nélkül” – mondta a Business Insidernek Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője. Négy másik koronavírus - többek között a SARS, és a MERS - már eddig is okozott szezonélis megbetegedéseket. Szerencsére egyik sem olyan súlyosat, mint a normál szezonális influenza vírus. Pedig utóbbi ellen van védőoltás is.

Szerinte van rá esély, hogy a normál influenzához hasonlóan a tavaszi időjárás megállítja, vagy legalábbis jelentősen lelassítja a vírus terjedését, esélyt adva a védőoltáson dolozó tudósoknak a vakcina kifejlesztésére.

A hideg idő egyébként azért segíti a légúti megbetegedéseket okozó vírusok terjedését, mert ilyen körülmények között keményebb a gélszerű védőburkuk, ami miatt elég hosszan életképesek maradnak ahhoz, hogy a levegőben vagy tárgyak felületén keresztül eljussanak egy új gazdaszervezetbe.

Az új vírusról a meglepően széleskörű és sokrétű nemzetközi tudományos együttműködés ellenére is elég keveset tudunk, a szakemberek igyekeznek minél gyorsabban minél többet megtudni genetikai felépítéséről és hatásmechanizmusáról. Egy kínai kutatás szerint – amelyet a salon.com szemlézett – a COVID-19 olyan irányban változott a korábbi koronavírusokhoz képest, ami az ebolával, a HIV-el és néhány madárinfluenza-vírussal rokonítja.

A kínai szakemberek szerint a COVID-19 ezerszer sikeresebben kötődik a gazdasejtekhez, mint a 2002-2003-as koronavírus-járványt okozó SARS, amellyel 80 százalékban azonos a genetikai felépítése. Azzal ellentétben azonban a furin nevű fehérjén keresztül fertőz, ami az eddigi koronavírusokra nem volt jellemző, az ebolára és a HIV-re viszont igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×