eur:
413.25
usd:
403.38
bux:
81761.77
2025. január 11. szombat Ágota
Nyitókép: Pixabay

Az ENSZ szerint még nincsenek eléggé kizsigerelve az óceánok

Kis ráfordítással akár hatszor annyi táplálékot is jelenthetnének.

Hatékonyabb gazdálkodással és több technológiai újítás bevezetésével a jelenleginél hatszor nagyobb mennyiségű élelmet lehetne kinyerni a világ óceánjaiból - állapították meg kutatók, akik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) halászattal foglalkozó tudományos tanácskozásán ismertették az eredményeiket kedden, Rómában.

A szakemberek becslései szerint az óceánok több mint a kétharmadát tudnák biztosítani annak az állatifehérje-mennyiségnek, amelyre - az ENSZ szakértőinek előrejelzései szerint - a következő évtizedekben szüksége lesz az emberiségnek. A halak jelenleg egyötödét adják az emberek által fogyasztott állati fehérjének.

A vízi élelmiszertermelés általában kisebb hatással van az éghajlatra, mint a földművelés, és nem is korlátozzák olyan tényezők, mint a megművelhető földterületek és a vízkészletek fogyatkozása.

Az óceánokból kinyert táplálék továbbá tápanyagokban gazdag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz.

"Az óceánra épülő iparágak kezelési módjának gyors és széles körű megváltoztatásával, valamint az ökoszisztémák egészségének megőrzésével, hosszú távon biztosíthatjuk az élelmiszerbiztonságunkat és

emberek millióinak életét"

- mondta Christopher Costello, a jelentés vezető szerzője.

Megfelelő reformokkal a halászati ipar termelése a mostanihoz képest 20 százalékkal, az előrejelzésekhez képest pedig akár 40 százalékkal növekedhetne.

A kutatók szerint a legnagyobb potenciál a kagylótenyésztésben rejlik, ráadásul ezek a puhatestűek elfogyasztják a környezetükben lévő szerves anyagokat, ami segíthet a vízminőség javításában is.

A szakemberek kutatásokat szorgalmaznak a hínár táplálékforrásként, különösen az állateledelek halalapú összetevőinek helyettesítőjeként való alkalmazásáról.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Kutatás: káros függőséghez vezethet az egészséges étrendhez való túlzott ragaszkodás

Kutatás: káros függőséghez vezethet az egészséges étrendhez való túlzott ragaszkodás

A Semmelweis Egyetem szakemberei a világon elsőként vizsgálták divatmodellek körében az egészségesétel-függőségre való hajlamot. Bogár Nikolett kutató az InfoRádióban elmondta: az érintettek nem a bevitt étel mennyiségét, hanem minőségét korlátozzák, kizárólag általuk egészségesnek vélt alapanyagokat és ételeket fogyasztanak, ezzel azonban komoly gond alakulhat ki.

Újabb front nyílt a német politika és Donald Trump között

Elutasította a német parlamenti pártok többsége a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump követelését, hogy a tagállamok az eddigi két százalék helyett a a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékára növeljék védelmi kiadásaikat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.13. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×