A növény alapú étrendre való áttéréssel lényeges változásokat tudnánk hozni a klímaváltozás lassulásának érdekében - írja a BBC.
A tudósok nem azt mondják, hogy mindenkinek vegetáriánusnak vagy vegánnak kellene lennie, de hangsúlyozzák: ha az emberek kevesebb húst ennének, több ételt tudnánk előállítani, miközben kevesebb termőföldet vennénk igénybe.
Van, ahol az emberek nem tudják kizárni a húst az étrendjükből, de nyugaton túl sokat esznek belőle
- nyilatkozta Pete Smith, az Aberdeen-i Egyetem egyik környezetmérnöke.
Miközben a Föld szárazföldi felszínének kihasználása szerves részét képezi társadalmunk és a világgazdaság működésének, addig tagadhatatlan, hogy ezzel egy időben komoly módon változtatjuk meg környezetünket az üvegházhatású gázok levegőbe kerülésével. A klímaváltozással azonban a világ élelmiszerkészletei is komoly veszélybe kerülnek, hiszen a növekvő hőmérséklet és a megváltozott időjárási viszonyok hatással vannak a termés- és állatállományokra is.
Az élelmiszerelőállítás ezen kívül csökkenthető lenne, ha kevesebb ételt pazarolnánk és a maradékokat állati takarmányként hasznosítanánk vagy adott esetben odaadnánk segélyszervezeteken keresztül a rászorulóknak.
A talaj komolyabb szereppel bír, mint gondolnánk
Sokan nem tudják, de a nagyterületű növénytermesztés is rossz hatással van a klímaváltozásra. A növények a levegőből kiszűrt szén-dioxidot a talajban raktározzák el, de a termőföldek kialakítása során történő erdőírtások és a rossz termelési módszerek miatt a föld sérül, így a szén-dioxid visszakerül a levegőbe.
Egyértelmű, hogy a gazdálkodást és táplálkozásunkat megváltoztatni nehéz feladat lenne, de a kutatók továbbra is azt mondják, hogy több zöldséget és kevesebb húst kellene fogyasztanunk, miközben változtatunk termelési szokásainkon és jobban odafigyelünk erdőink épségére.