eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Leticia, 2018. április11.Zöld leguán (Iguana iguana) úszó szőnyeget alkotó vízinövények között egy tóban a Victoria Regia természetvédelmi területen a három ország, Kolumbia, Peru és Brazília határán, mélyen a dzsungelben fekvő kolumbiai Leticiában 2018. április 10-én. Ezen a napon Leticiába látogatott Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Erna Solberg norvég miniszterelnök. Erna Solberg háromnapos látogatáson tartózkodik Kolumbiában. (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)
Nyitókép: MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Még mindig mutat újat az Amazonas

Tizenkét új állatfajt, békákat, gyíkokat és baglyokat fedeztek fel a világ legbővizűbb folyójának vidékén.

Ezeket a fajokat eddig még nem katalogizálták. Két expedíció alatt mintegy 200 állat- és növényfaj több mint 1700 példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról. Ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak. Néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.

Az Amazonas brazíliai vidéke több mint ötmillió négyzetkilométeren terül el és több ezer állat- és növényfaj otthonául szolgál.

Ezen a területen mind újabb és újabb fajokat fedeznek fel - a Természetvédelmi Világszervezet szerint minden második nap egyet.

A begyűjtött fajok segítségével a szakértők a dél-amerikai fauna evolúciós fejlődésének mintázatát fogják elemezni.

A különböző állatcsoportokat genetikai, morfológiai és fiziológiai elemzésnek vetjük alá. Ezek közül a tanulmányok közül néhány annak felmérésben segít, mekkorára növeli a kihalás kockázatát ezen fajok esetében, ha a következő években nő a hőmérséklet - mondta a Sao Paulo-i Egyetem egyik kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×