eur:
407.73
usd:
359.12
bux:
87294.88
2025. április 17. csütörtök Rudolf
Nagy áttörés: új ízt találtak

Nagy áttörés: új ízt találtak

Egy lehetséges hetedik ízt azonosítottak ausztrál kutatók. Most azt vizsgálják, mindez hogyan hat az életminőségünkre.

"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy

van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő"

- mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.

Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban - olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.

Nagy áttörés: új ízt találtak

A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és a derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, így például az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.

"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk,

kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van

- tette hozzá a professzor.

Az ember hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír - képes érzékelni.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Hankó Balázs: döntések és dilemmák a Harvardtól az Erasmusig, a Zeneakadémiától a Munkácsy-díjig

Az Egyesült Államokban a társminiszterrel, illetve nagyhírű egyetemek képviselőivel folytatott tárgyalásairól, a magyar diákok, kutatók és oktatók ösztöndíj-lehetőségeiről, a modellváltott egyetemek helyzetéről és a kultúra finanszírozásáról is beszélt Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.17. csütörtök, 18:00
Porogi András
történész, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×