eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Különleges dokumentumok kerültek fel a világemlékezet listájára

Különleges dokumentumok kerültek fel a világemlékezet listájára

Hetvennyolc dokumentum, köztük az első Auschwitz-per iratai, az Indiai-óceánon történt cunami dokumentumai és a Dag Hammarskjöld-gyűjtemény került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet listájára.

A szervezet illetékes bizottsága négynapos párizsi tanácskozásán szavazott a 78 kultúrtörténeti jelentőségű dokumentum jegyzékbe vételéről. Az egyes országok által jelölt dokumentumok jegyzékbe kerüléséről kétéves folyamat eredményeként dönt a bizottság.

A világemlékezet listája olyan fennmaradt dokumentumokat vesz nyilvántartásba, amelyeket érdemesnek ítél a világ népeinek kollektív emlékezetére. Gondoskodnak a listán szereplő dokumentumok megőrzéséről, mert úgy vélik, részei az egyetemes kulturális örökségnek.

Felkerültek a listára az első, 1963-65 közötti frankfurti Auschwitz-per dokumentumai és hangfelvételei, amelyek bizonyították a náci diktatúra alatt üzemeltetett megsemmisítőtáborokban végrehajtott tömeges népirtást.

Csehországból Leos Janácek morva zeneszerző archívuma, Svédországból a Dag Hammarskjöld néhai ENSZ-főtitkár életéhez kötődő gyűjtemény került fel a listára.

Spanyolország és Portugália közösen jelölte a Santiago de Compostelában lévő Szent Jakab-székesegyházban őrzött Kallixtus-kódexet és több középkori másolatát. A világ első útikönyvének is tartott 12. századi kódex útmutató a zarándokoknak, a Szent Jakab-út leírása, próféciákat és Szent Jakab csodáinak leírását tartalmazza.

Az Egyesült Királyságból többek közt az Orwell-iratok és a William Shakespeare életét végigkövető Shakespeare-iratok kerültek fel a listára, Írországból az 1935 és 1970 közötti folklórgyűjtemény.

Ausztráliából a sydney-i kikötőről 140 éve készült felvételek óriás tükörnegatívjait, Izraelből az izraeli népmesegyűjteményt vették fel a listára.

Indonézia és Srí Lanka közösen jelölte az Indiai-óceánon történt cunami dokumentumait, Portugália és Kína pedig a Csing-dinasztia (1693-1886) hivatalos makaói dokumentumait.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×