eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Így használhatja ki a biológiai óráját - akár a kemoterápiában is segíthet

Így használhatja ki a biológiai óráját - akár a kemoterápiában is segíthet

A cirkadián ritmus működését, a Nobel-díjat érő kutatások eredményeit és hasznát mutatta be közérthetően az InfoRádióban Kozma Bognár László, a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa.

A cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Kozma Bognár László, a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa az InfoRádiónak elmondta: a mechanizmus lényegében ugyanúgy működik az emberekben, állatokban és növényekben. A felfedezés segítségével az orvoslásban például a kemoterápiás eljárások hatékonyságát is sikerült növelni.

Génkapcsolgató szerkezet

A cirkadián szó a latin cirkadien szóból ered, amelynek jelentése "körülbelül egy nap". Ez utal arra, hogy biológiai ritmusról van szó, amelynek hossza körülbelül egy földi nap. Ami pedig a ritmust létrehozza, az a cirkadián óra.

"Fejlettebb élőlényekben ez egy, génekből és gének által kódolt fehérjékből álló szerkezet, amelyben a gének egymás kifejeződését szabályozzák. Ez tevődik át különféle jelátviteli utakon olyan magasabb rendű folyamatokra, mint az embernél az alvás-ébrenlét szabályozása, az ecetmuslicában (ami a három Nobel-díjas kutatásai során a modellszervezet volt) pedig például a mozgási aktivitást szabályozza 24 órás periodicitással" - magyarázta a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa. 

"Mi itt növényekkel dolgozunk a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben. Növényekben számos gén kifejeződését vagy például kis növénykék levelének mozgását szabályozza ez a cirkadián óra egynapos periodicitással" - mondta Kozma Bognár László.

Mindennek a biológiai értelme az, hogy

az óra az egyes életfolyamatokat azokra a napszakokra időzíti, amikor azokra a leginkább szükség van.

Amikor viszont nem szükségesek, akkor a folyamat létrehozásáért szükséges géneket és fehérjéket egyszerűen lekapcsolja, és ezáltal energiát, erőforrásokat takarít meg az organizmus számára.

Azonos működés, eltérő egységek

A sejtmaggal rendelkező élőlényeknél - ide tartozik az ember, az állatok és a növények - az óra működésének elve (adott gén által kódolt fehérje) előbb-utóbb visszahat saját génjeinek fejlődésére - negatívan. Ez az alapvető szabályozó elv megegyezik a növényekben, az állatokban és az emberben. Ám az egyes gének és fehérjék, amelyek a ritmust létrehozzák, eltérőek - mutatott rá Kozma Bognár László.

A kemoterápiában is segít

A cirkadián ritmus egészségügyi hatásai közül a legérdekesebb talán az egyes kronotípusok megléte. Ez azt jelenti, hogy mikor kelnénk és feküdnénk, ha a társadalmi elvárások nem kényszerítenék ránk ennek megszabott idejét. Ennek két szélső esetét nevezzük magyarul hajnali pacsirtának és éjjeli bagolynak. Kiderült, hogy

ezeknek az egyéni eltéréseknek a hátterében a humán cirkadián órát felépítő fehérjékben megtalálható egyedi eltérések állnak.

"Ugyanakkor a három Nobel-díjas kutatásainak konkrét egészségügyi hozadéka is van már. Ez a bizonyos időzítés ugyanis a rákos sejtekben másképp működik. Ez alapján meg lehet határozni egy olyan időszakot, amikor a kemoterápiát érdemesebb elvégezni, mivel ekkor a ráksejtekre kifejtett gátló vagy pusztító hatása maximalizálható, mindemellett minimalizálható az egészséges sejtekre gyakorolt káros mellékhatása - mondta a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa, Kozma Bognár László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×