eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Meglepő terv: zikavírussal gyógyítanák az agydaganatot

Meglepő terv: zikavírussal gyógyítanák az agydaganatot

Brit kutatók megpróbálják a zikavírust úgy módosítani, hogy képes legyen laboratóriumi kísérletekben elpusztítani az agydaganatos sejteket.

A kutatás középpontjában az agydaganat leggyakoribb formája, a glioblasztóma áll, ennek ötéves túlélési aránya mindössze öt százalék.

A zikavírus a magzat agysejtjeit támadja meg, súlyos fejlődési rendellenességet okozva, felnőtteknél azonban gyakran csak influenzaszerű tüneteket vált ki.

A glioblasztóma esetében

a rákos sejtek hasonlítanak a magzat fejlődő agysejtjeihez, ami felveti azt a lehetőséget, hogy a zikavírussal meg lehet célozni őket

anélkül, hogy a felnőtt agysejtjekben kárt okoznának.

A jelenlegi kezeléseknél alacsony dózisokat kell alkalmazni, hogy az egészséges szövet ne károsodjon.

A Cambridge-i Egyetem kutatói Harry Bulstrode vezetésével rákos sejtek laboratóriumi tenyészetein és egerekben vetik be a zikavírust, hogy megvizsgálják, elpusztítja-e a tumort.

A szúnyogok terjesztette zikavírus több mint 60 országban jelent meg, a járvány 2015-ben kezdődött Brazíliában.

"A kórokozó leginkább a magzatok és csecsemők egészségére veszélyes, a kutatás arra irányul, hogy alaposabban megismerjük a vírust és új kezelések alapjait dolgozzuk ki" - írta közleményében Bulstrode.

"Most másfelé indultunk, az új ismeretek birtokában kipróbáljuk, bevethető-e a zikavírus a daganatok egyik legnehezebben kezelhető fajtája ellen. Azt reméljük, hogy a vírus lelassítja az agytumor növekedését a labortesztekben" - olvasható a közleményben.

Bulstrode arra is kitért, hogy ha a zikavírus megmutatja nekik, hogyan képes áthatolni a vér-agy határon, akkor kezükben lesz az agydaganat jövőbeli kezelések kulcsa.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×