eur:
393.63
usd:
364.53
bux:
71903.99
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gigantikus napkitörés veszélyezteti a Földet

Gigantikus napkitörés veszélyezteti a Földet

Gigantikus napkitörést észlelt az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). A szervezet egy felvételt is közzétett, ezzel együtt pedig figyelmeztették is az embereket, hogy következményei is lehetnek az eseménynek. A kitörés ugyanis a következő napokban áramkimaradásokat is okozhat.

Egy napkitörésről készített felvételt tett közzé a NASA, és arra figyelmeztet: a megfigyelt jelenség negatív jelenségeket okozhat a Földön is - írja a Blikk.

Ahogy a hasadék kinyílt a Nap felszínén, úgy küldi a gyors napszelet a Föld felé. Ez a hasadék egy hatalmas terület, ahol a Nap mágnesen mezeje kettévált, ezzel utat engedve a napszélnek. A szél feltöltött részecskék plazmaáramából és mágnesen térből áll. Ezek a csillag felső atmoszférájából lökődnek ki.

A napszél mostanra éri el a Földet. Ennek következtében akár egy

mérsékelten erős földmágneses vihar

is létrejöhet. A Föld mágneses mezeje és atmoszférája a nagy részét felfogja a szélnek, de még így is lehetnek közvetlen hatásai. Ez a mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra és a navigációs rendszerekre a Föld egész területén. Közvetlen hathat a kommunikációra és a rádióvételre. Veszélyt jelenthet repülőgépek pilótáira és az asztronautákra is, akiket sugárzás érhet ez idő alatt. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×