eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megtalálták a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú madarát!

A valaha feljegyzett legnagyobb szárnyfesztávolságú, ötvenmillió évvel ezelőtt a déli sarkvidéken élő madár fosszíliáira bukkantak argentin kutatók.

A madár szárnyfesztávolsága több mint 6,4 méteres lehetett. Szárnyformájának köszönhetően képes volt a vitorlázó repülésre és nagy távolságokat tudott megtenni az óceán felett - mondta el Carolina Acosta Hospitaleche kutató.

Az argentin természettudományi múzeum szakértői bejelentették, hogy a három éve a Marambio szigeten talált csontok alapján az állat a csontos fogúak, azaz a pelagornithidák családjába tartozik.

Marcos Cenizo, a La Pampa Természettudományi Múzeum igazgatója szerint ez a legnagyobb pelagornithidapéldány, amelyet valaha találtak.

A déli sarkvidék kutatói szerint a pelagornithidák két faja élt a kontinensen: az egyik magassága elérte az öt métert és hasonló méretű szárnyfesztávolsággal rendelkezett, a másik pedig több mint hét méter magasra is nőhetett. A szakértők szerint a madarak ötvenmillió évvel ezelőtt annak köszönhetően nőttek meg ekkorára, hogy az óceán hőmérsékletének növekedése hatására bőséggel állt rendelkezésükre táplálék.

A nemrég azonosított példány azonban nagy mérete ellenére szokatlanul könnyű volt, mindössze 30-35 kilogrammot nyomott.

A szakértők eredményeiket a Journal of Paleontology című szaklapban mutatták be.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×