eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Folyékony víz a Szaturnusz rejtélyes holdján

Német tudósok új elmélettel álltak elő a Szaturnusz Enceladus holdjával kapcsolatban: szerintük az égitest fagyott felszíne alatt folyékony víz rejtőzik.

A Naprendszerben eddig négy égitestről bizonyosodott be, hogy valamilyen halmazállapotban vizet tartalmaz: a Föld mellett ilyen a Mars, a Jupiter Europa holdja, valamint az Enceladus.

Utóbbi iránt a szakemberek azért érdeklődnek különösen, mert a jelek szerint geológiailag aktív, ami lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét, ami a jelenlegi ismeretek szerint az élet egyik alapfeltétele.

A tudósokat az a folyamat is érdekli, ahogyan a gejzírekhez hasonlóan vízgőz és apró jégrészecskék lövellnek a hold ritka légkörébe, ám nagy részük nem távozik a csillagközi térbe, hanem lelassulva az égitest gravitációs terében marad.

A német kutatók a vízgőz és a felszín megfigyelhető tulajdonságait betáplálták egy számítógépes modellbe. Ennek eredményeként azt kapták, hogy az előtörő vízgőz minden bizonnyal beleütközik a felszín repedéseinek falába, így a légkörben marad. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a repedések alján 0 Celsius-fok körül van a hőmérséklet, ami folyékony víz jelenlétét sejteti.

A Max Planck Intézet fizikusa elmondta: ez egy olyan dolog, amiben a bolygókutatók mindig is reménykednek.

Az európai-amerikai együttműködésben megépült Cassini űrszonda márciusban 50 kilométer magasan száll el az Enceladus felszíne felett, ami további információkat szolgáltat majd a légkör összetételéről.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×