eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Többre tartják a biciklit a bioüzemanyagnál

A döntéshozók nem igazán hisznek a bioüzemanyagok nyújtotta lehetőségekben - állapította meg felmérésében a Nemzetközi Konzervációs Unió. A felmérés eredményeit a Balin zajló ENSZ klímacsúcson mutatták be.

A döntéshozók többre tartják a biciklit, mint a bioüzemanyagokat - erre az eredményre jutott a Nemzetközi Konzervációs Unió nevű szervezet. A csoport kormányzati képviselőket, civilszervezetek tagjait és gazdasági vezetőket kérdezett meg 105 országban.

A napenergia a leghihetőbb alternatív energiaforrás

Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony CO2 kibocsátást eredményező technológiák közül a napenergiában látják a legtöbb fantáziát, és a legkevesebbet a bioüzemanyagokban. Ennél még az emberi erővel hajtott járművek - így a bicikli - is nagyobb optimizmust váltottak ki.

A tengeri szélerőművek is viszonylag hihető alternatívának tűnnek, viszont a hatalmas vízierőműveket nem tartják jó ötletnek. A nukleáris energia valahol a középmezőnyben foglal helyet.

A hatékonyság növelése hasznosabb, mint a "zöld" energiaforrások

A válaszadók szerint az energiahatékonyság növelése és az energiafelhasználás csökkentése több eredményt hozhat, mint az úgynevezett tiszta techhológiák.

Európa és az Egyesült Államok is komolyan támogatják a bioüzemanyagok gyártását. Ez azonban torzulásokhoz vezet a mezőgazdaságban.

Az Egyesült Államokban például megugrott a kukorica ára, ugyanakkor a bioüzemanyagot a szállítási gondok miatt sokkal nehezebb teríteni, mint korábban gondolták.

Jobb nem bántani az erdőket

Az ENSZ klímakonferenciának otthont adó Indonéziában például a bioüzemanyaggyártás miatt irtanak ki erdőket, holott azok több hasznot hoznának a már légkörbe került szén-dioxid megkötésével.

Közben a csúcson egy olyan szövegtervezetet köröztetnek, amely szerint a Kiotói jegyzőkönyvet aláíró fejlett ipari országoknak 2009 februárjáig kellene nyilatkozniuk arról, hogy milyen határértékeket hajlandók elfogadni az üvegházi gázok emissziójának terén.

A végleges szöveg része lehet az úgynevezett Bali útitervnek, amely kijelöli majd a klímaváltozás elleni harcról szóló, új nemzetközi egyezményhez vezető út főbb állomásait.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×