eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Teljesen kipusztíthatja a gorillákat a gyilkos vírus

Az Ebola-vírus több mint ötezer nyugati síkvidéki gorillával végzett az elmúlt négy évben - állítják az afrikai gorilla-populációkat tanulmányozó kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy a világ legnagyobb emberszabású majmát a teljes kipusztulás fenyegeti.

Az Ebola az egyik leghalálosabb ismert vírus. Az emberek mellett azonban más főemlősöket is megfertőz, és rendkívül gyorsan terjed a közép-afrikai csimpánz, illetve gorilla populációkban. A Science magazinban megjelent tanulmány most először becsülte meg, hogy hány nyugati síkvidéki gorillát érint a betegség.

Korábban a tudósok nem tudták, hogy a gorillák más, gazdaként szolgáló állattól kapják-e el az Ebolát, vagy egymástól. A mostani kutatás eredményei azonban azt valószínűsítik, hogy majomról majomra terjed a kór.

A gorillák között az Ebola-vírus zairei törzse pusztít, amely már embereket is többször megfertőzött Gabonban és Kongóban is - mondta Magdalene Bermejo, egy közép-afrikai szervezet főemlős-kutatója, aki német és spanyol kollégákkal együtt jegyzi a Science-ben megjelent tanulmányt.

Minden egyes emberi járvány alatt síkvidéki gorillák és csimpánzok tetemeire bukkantak a szomszédos erdőkben - hangsúlyozta Magdalene Bermejo, aki egy program keretében 10 gorillacsapatot tanulmányozott a kongói Lossi gorillarezervátumban.

Az Ebola-járvány 2001 végén kezdett el pusztítani Gabon és Kongó határvidékén. Az első gorillatetemet 2002 júniusában találták a rezervátumtól 15 kilométerre. Októberre már a rezervátum területén is pusztulni kezdtek az állatok. Egy tucatot teszteltek Ebolára, és kilencnél ki lehetett mutatni a vírus zairei törzsét.


(forrás: www.wwf.org.uk)

2002 októbere és 2003 januárja között a korábban tanulmányozott 143 gorillából 130 elpusztult. Az azt követő hónapokban a rezervátumtól délre további gorillatetemekre bukkantak. A vírus láthatóan egyik gorillacsoportról a másikra terjedt, alátámasztva a gorillák közötti fertőzés elméletét.

A Lossi rezervátum 2700 négyzetkilométeres körzetében élő gorillák fészkeit vizsgálva a tudósok azt találták, hogy az állatok által elfoglalt fészkek száma 96 százalékkal csökkent a korábbiakhoz képest. Ez becsléseik szerint azt jelenti, hogy mintegy ötezer gorillával végzett a 2002-ben kitört Ebola-járvány.

A keleti síkvidéki gorillák között hasonló mértékű pusztulást figyeltek meg. Számuk mintegy 70 százalékkal csökkent az elmúlt 10 alatt.1994-ben még 17 ezer volt belőlük, ma azonban alig éri el számuk az ötezret.

"Ha az Ebola okozta pusztításhoz hozzáadjuk a kereskedelmi célú vadászatot, akkor tökéletes receptet kapunk a gyors kipusztulásra" - hangsúlyozzák a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×