eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Megfordult a világ legnagyobb folyója

A világ legnagyobb folyója, az Amazonas egykor az Atlanti-óceán felől folyt a Csendes-óceán felé. Épp ellenkező irányba, mint most.

A Dél-Amerika középső részén lévő üledékes kőzetben a kutatók olyan ásványi anyagra bukkantak, amely minden valószínűség szerint a kontinens keleti feléről származik. Russell Mapes geológus szerint ez arra utal, hogy az Amazonas 145-65 millió évvel ezelőtt keletről folyt nyugatra.

Dél-Amerika középső részének kőzetei eltérnek a kontinens keleti és nyugati részén találhatóktól. Míg a keleti részen 2,5 milliárd éves múltra tekint vissza a felszíni kőzet, a földrész nyugati felén azonban az Andok mozgásának köszönhetően sokkal fiatalabbak vannak.

Ha az Amazonas folyamatosan kelet felé folyt volna, mint ahogy most teszi, sokkal fiatalabb kőzeteket kellett volna találniuk a kutatóknak a mélyebb üledékben, mivel a folyó az Andokból szállít törmeléket. A kutatók azonban egyáltalán nem találtak ilyet a meder teljes hosszán.

A geológus szerint egy viszonylag alacsony, észak-déli irányban elterülő hegység oszthatta ketté a folyót, amely így kelet-nyugati, és nyugat-keleti irányba is folyt. Szerinte a késő krétakorban kezdődött az a folyamat, amely a kelet-nyugati meder kőzettel töltődött fel. Ennek végén alakult ki a mostani folyási irány.

Arra már korábbi kutatások során is következtettek a tudósok, hogy a folyó ellentétes irányba folyt, mindezt azonban nem a teljes folyóról, csak bizonyos szakaszáról gondolták.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×