eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

D-vitaminnal a rák ellen

A D-vitamin szedése jelentősen csökkentheti a hasnyálmirigy-rák kialakulásának esélyét - állapította meg egy amerikai kutatás. Az illinois-i Northwestern Egyetem kutatói ugyanakkor arra figyelmeztetnek: további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mely csoportoknak használ a D-vitamin. Addig nem is javasolják a megelőzésként való vitaminszedést.

Az illinois-i egyetem kutatócsoportjának vezetésével készült tanulmányhoz két egészségügyi felmérés több mint 120 ezer alanyának adatait elemezték. Ennek alapján jutottak arra a következtetésre, miszerint az egészséges étkezéshez ajánlott napi D-vitamin mennyiség (400 IU/nap) bevitele 43 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigy-rák kockázatát.

Jótékony vitamin

Már korábbi vizsgálatok is utaltak arra, hogy a D-vitamin segíthet megállítani a rákos sejtek elburjánzását. Reményteljes eredményeket hozott a prosztata-, a mell- és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.

Nagy mennyiségben viszont káros

A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség, mielőtt általános megelőző módszerként kifejezetten javasolni lehetne a D-vitamin szedését. Előbb ugyanis ki kell deríteni azt, mely veszélyeztetett csoportok számára lehet előnyös a vitaminpótlás.

Henry Scowcroft, a rákkutatásokat támogató Cancer Research UK tudományos sajtótitkára is arra figyelmeztet: a D-vitamin nagy mennyiségben káros is lehet. "Ezt az eredményt más kutatásoknak is igazolniuk kell, és a tudósoknak rá kell jönniük, pontosan milyen módon fejti ki hatását a D-vitamin."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×