eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Tapasszal előzik meg a lábamputációt

A diabéteszes betegek számára létfontosságú új módszert ismertet hétfő délután a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete a lábamputációk megelőzésére.

Keresztes Katalin, a Semmelweis Egyetem I-es Belklinikájának szakorvosa az InfoRádiónak elmondta: csak Budapesten legalább százezer cukorbeteg él, a diabeteszes láb egyre gyakoribb szövődmény a körükben, emiatt pedig sokuk lábát kell amputálni.

A diabeteszes láb kialakulásában az érszűkület mellett nagyon fontos szerepe van az idegek károsodásának, ennek ellenére erre sokszor nagyon kevéssé figyelnek a betegek és az orvosok - hangsúlyozta a szakorvos.

Keresztes Katalin hozzátette: eddig csak nagyon eszközigényes módon, orvosi centrumokban lehetett az idegkárosodás esetleges meglétét vizsgálni; most azonban kifejlesztettek egy tapaszt, amelyet a talpra kell erősíteni, és a verejtékképződés mértékét mutatja színváltozással.

Megelőzhető a későbbi stádium

A Semmelweis Egyetem munkatársa rámutatott: a színváltozás információt ad arról, milyen a verejtékmirigyek beidegződése, így a tíz perces vizsgálat alapján azonnal megítélhető, hogy van-e idegkárosodás a lábban.

A szakemberek azt várják az új vizsgálati módszertől, hogy általa a betegek korán felismerhetik, és az orvosnak jelezhetik az idegkárosodást, ezután beállíthatják az anyagcserét, valamint speciálisan kezelhetik az idegkárosodást.

Keresztes Katalin hangsúlyozta: ezáltal meg lehet előzni a diabeteszes láb későbbi stádiumait, a fekélyeket és elhalásokat, és nagy számban elkerülhetők lesznek az amputációk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×