eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Berecz Zsombor a vitorlázók finn dingi versenyének 10. futamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Enosimai Jachtkikötőben 2021. augusztus 1-jén. Berecz a második helyen jutott az éremfutamba.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Berecz Zsombor szenzációs csatában olimpiai ezüstérmes

A Detre ikrek korábbi bronzérme után újabb magyar vitorlás érem: második lett Finndingi hajóosztályában Berecz Zsombor. Nagy csatában, de végül simán győzött a záró futamban, az utolsó versenyhez jelentős előnnyel érkező brit a végén visszakapaszkodott a negyedik helyre, ezzel aranyérmes.

A magyar vitorlássport egyszer szerzett eddig olimpiai érmet: a Detre ikrek, Szabolcs és Zsolt egy spanyol és egy ír hajó mögött harmadikok lettek Tallinnban, az 1980-as moszkvai olimpia Finndingi hajóosztályában. Berecz Zsombor a második helyről vág neki az éremfutamnak.

Azóta egyszer sem kínálkozott jobb esély ennek megismétlésére, sőt felülmúlására, mint most, Tokióban. A 35 éves Berecz Zsombor 2018-ban, Aarhusban világbajnok, 2019-ben, Barcelonában vb-bronzérmes lett, az elmúlt öt évben két Eb-aranyat és két Eb-ezüstöt szerzett, vitathatatlanul megvetette a lábát a hajóosztály legszűkebb elitjében. Idén Vilamourában is Európa-bajnok lett, megelőzte két legnagyobb tokiói riválisát, a brit Giles Scottot és a spanyol Joan Cardona Mendezt.

Az olimpián az első két futamban második lett, Cardona Mendezt mindkettőn harmadik. A címvédő Giles Scott nem kezdett jól, csak két kilencedik helyet írhatott fel, ezekből az első később kiesett. A folytatásban ugyanis félelmetesen jól vitorlázott az erős szélben, a következő hét futamból hatot megnyert, egy hatodik és egy hetedik hely került még a neve mellé, 28 ponttal várja az éremfutamot.

Berecz Zsombor a harmadik futamban kilencedik lett, ez végül kiesett, majd a következő hétben mindig a harmadik–hetedik hely egyikén zárta a futamot. Az alapverseny utolsó két napján megelőzte Cardona Mendezt,

37 ponttal várja az éremfutamot a második helyen.

  • A spanyolnak 39 van mögötte,
  • negyedik az új-zélandi Josh Junior (47),
  • ötödik a holland Nicholas Heiner (52),
  • hatodik az argentin Facundo Mario Olezza Bazan (52),
  • hetedik az ausztrál Jake Lilley (63),
  • nyolcadik a verseny elején remekelő, török Alican Kaynar (71),
  • kilencedik a svéd Max Salminen (72),
  • tizedik pedig a kanadai Tom Ramshaw (80).

Ők tízen vehetnek részt az éremfutamban.

Ez duplaszorzós, tehát az elért helyezés számát megszorozzák, így alakul ki a végső pontszám. Ellentétben tehát, például a sportlövők alapversenyével és döntőjével, vitorlázásban „hozzák magukkal” a korábbi pontokat a versenyzők.

Berecz Zsombor a második helyen áll, kilenc pont a hátránya Giles Scott-tal szemben, tehát ahhoz, hogy megelőzze, legalább öt hellyel a brit előtt kell végezni.

Ahhoz, hogy a magyar világbajnok megtartsa a második helyet, meg kell előznie Joan Cardona Mendezt, a spanyol két ponttal van mögötte, azonos pontszámnál pedig az éremfutamban elért jobb helyezés dönt.

Az éremszerzésnek nagy a valószínűsége, hiszen az új-zélandinak öt hellyel kellene Berecz előtt végeznie az előzéshez, vagyis ha Berecz az első ötben ér célba, biztosan érmes – még akkor is, ha Junior nyeri a futamot.

Rajt magyar idő szerint 7.33-kor, a pálya kétkörös, körülbelül 20-25 percig tart majd a futam.

A versenyzők már kimentek a pályára, egyelőre körülbelül nyolccsomós szél fúj. Berecz Zsombor a korábbi futamok után azt mondta, abban reménykedik, hogy minél kevésbé erős szél fúj majd, az neki jó.

Ellőtték a rajtot, Giles Scott előbb indult, vissza keleltt mennie a célvonalra, csak a mezőny után eredhetett.

Négy perc után Berecz Zsombor a második helyen halad. Mögötte van a spanyol. A magyar vitorlázó az első szakasz kétharmadánál átvette a vezetést.

Az első bójához érve az ausztrál került az élre, Berecz Zsombor a második helyen haladt, az angol már feljött a negyedik helyre, az neki elég az aranyhoz. A spanyol csak a hatodik helyen vitorlázott.

Az öt szakaszból a másodiknál tartottunk, nagyon szoros a verseny. Berecz Zsombor továbbra is a második helyen vitorlázik, az összetett egyelőre nyílt.

Berecz átvette a vezetést, ki tudja használni, hogy a legtechnikásabb a mezőnyben, hogy nagyon tud menni gyenge szélben. Összetettben is, de továbbra is nagyon szoros a verseny, a befutó másodperceiben dől majd el minden. Azért reálisan: Berecz érmére már óriási az esély.

A harmadik bójánál az ausztrál az első, Berecz a második, az angol hatodik, az már nem elég neki.

A negyedik bójánál vezet a holland, második Berecz, ötödik-hatodik az angol.

Berecz megnyerte az éremfutamot, de a brit Giles Scott bejött negyediknek, óriásit hajrázott, így megnyerte az olimpiai bajnoki címet.

Berecz Zsombor szenzációs versenyzéssel második, olimpiai ezüstérmes.

Az összesítésben Giles Scottnak 36, Berecz Zsombornak 39, a harmadik helyezett Joan Cardona Mendeznek 51 pontja lett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×