eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A general view of the competitors in action during the Mens 50m Freestyle at the Tokyo Aquatics Centre on the seventh day of the Tokyo 2020 Olympic Games in Japan. Picture date: Friday July 30, 2021. (Photo by Adam Davy/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Adam Davy - PA Images/Getty Images

Csak 22 másodpercig tartott Lobanovszkij Maxim olimpiája

Az úszók délutáni programjában három magyar állt rajtkőre, de egyikük sem jutott tovább, és nem került a döntőbe a férfi 4x100-as vegyesváltó sem.

A tokiói olimpia egyik legrövidebb fellépése jutott a délutáni úszókvalifikáció első magyar részvevőjének, ugyanis az 50 méteres gyorsúszásban Lobanovszkij Maxim 22,25 másodperc alatt teljesítette a távot. Ezzel nemcsak az egyéni legjobbjától maradt el (21,77), hanem a középdöntőtől is, mert csak a 26. helyen végzett összesítésben.

"Nagyon rossz úszás volt. Az egyéni csúcsom környékén szerettem volna úszni – mondta a 25 éves sprinter, aki a rossz felkészülésben látja a csalódáskeltő eredmény okát. – Hat hónapja edzőt váltottam, de nem jött be."

Gyurta Gergely és Kalmár Ákos 1500 gyorson a második előfutamba került, kemény feladat várt rájuk, hiszen csak a legjobb nyolc jutott a döntőbe a négy előfutamból. Gyurta kezdett jobban, már az elején az élre állt, de 200-nál a negyedik volt, Kalmár pedig hatodik. Mindkét magyarnak az egyéi csúcsánál jobbat kellett úsznia ahhoz, hogy esélye maradjon a továbbjutásra. A táv harmada után Gyurta negyedik, Kalmár pedig ötödik volt, de az orosz Martinycsev jelentősen elhúzott a többiektől. Féltávnál Kalmár visszacsúszott a hetedik helyre, de Gyurta tartotta magát, sőt a harmadik helyen fordult. Ezer méter után Gyurta stabilan tartotta a harmadik helyét, és még esélye nyílt a 15 percen belüli eredményre, Kalmár viszont vészesen leszakadt.

Az utolsó hosszokon az már biztos volt, hogy a harmadik olimpiáján úszó Gyurta harmadiknál sem jobb, sem rosszabb nem lehet. A futamot az osztrák Auböck nyerte Martinycsev előtt, Gyurta Gergely harmadik lett az előfutamban (15:01,85), míg Kalmár Ákos a végére elkészült az erejével és hetedik lett (15:17,02). Mivel még két erősebb előfutam volt hátra, erősen csökkent az esély a döntőbe jutásra.

Gyurta Gergely elégedett volt az úszásával. "Nagyon jól éreztem magam. Amióta kint vagyunk Japánban, minden fantasztikus. Ez a legjobb olimpia, még akkor is, ha maszkot kell hordani és nincsenek nézők. Végre nem stresszeltem. Elégedett is vagyok, mert a májusi, budapesti Európa-bajnoksághoz képest nagyot javítottam" – fogalmazott. Az M4 Sportnak beszélt arról is, hogy lesz-e negyedik olimpiája is. "Majd meglátjuk, most kisebb szünetet fogok kivenni, aztán amit az élet hoz. Biztosan hazaköltözöm, otthon szeretnék lenni, már 29 éves vagyok. Kiélvezem minden egyes másodpercét annak, hogy itt vagyunk, aztán majd eldöntöm" – mondta.

Sokkal csalódottabb volt Kalmár Ákos. "A 800-as úszás legalább jólesett, de akkor sem voltam boldog, amikor megláttam az időt. Itt még ezt sem lehet elmondani. Nem értem" – mondta az úszó, és elkeseredetten hozzátette: "Nem azért jöttem ide, hogy elmondhassam, vízbe ugrottam az olimpián. A tervem a döntő volt, az egyéni csúcsommal ezt kapargattam volna. Nem tudom, mit kellene másképp csinálnom."

Már a harmadik előfutam után kiderült, egyik magyar sem lesz ott az 1500 méter döntőjében, végül Gyurta Gergely a 15., Kalmár Ákos a 22. helyen zárt a leghosszabb medencés számban.

Még a 4x100-as férfi váltóra várt feladat a pénteki programban. Az első futamban a 8-as pályán indult a magyar staféta. A hátúszó Bohus Richárd féltávnál még a második helyen fordult, majd Takács Tamás folytathatta mellúszásban, de nyolcadikként ért csak a táv végére. Kós Hubert folytatta pillangón, a fiatal magyar egy pozíciót tudott javítani. Holoda Péter volt a záró ember, már úgy indulhatott el, hogy a továbbjutásra nincs reális esély, és végül az utolsó, nyolcadik helyen csapott a célba (3:34,91). A döntőbe jutásra így nem maradt esély.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×