eur:
394.91
usd:
367.22
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
ZHANGJIAKOU, CHINA - FEBRUARY 02: People take photos of a countdown clock displaying one-day countdown to the opening of the Beijing 2022 Winter Olympics on February 2, 2022 in Zhangjiakou, Hebei Province of China. (Photo by Chen Xiaodong/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Chen Xiaodong/VCG via Getty Images

Rendkívüli olimpiai megnyitót ígérnek Pekingben – nézők nélkül

Nem a szokványos módon zajlik majd a nemzetek felvonulása a pekingi téli olimpia megnyitóján, és az olimpiai láng meggyújtása is egyedi lesz – árulta el Vajda László, a szervezőbizottság magyar tagja.

Pénteken lesz a téli olimpiai megnyitója helyi idő szerint este nyolc órakor ugyanabban a stadionban, ahol a 2008-as nyári játékok megnyitója volt. A Madárfészek stadionban a versenyzőknek és a szakvezetőknek a 60-65 százaléka részt fog venni, Vajda László szerint ennek semmi köze a vírushelyzethez, ha nem lenne vírus, akkor sem lennének többen, mert a megnyitót követő egy-két napon már szinte mindenki rajthoz fog állni, és nagyon sok edző nem engedi el a versenyzőjét egy ilyen hosszan tartó eseményre.

"A legtávolabbi olimpiai falvakból is nagy sebességű, különjáratú vonatszerelvény fogja vinni azokat a sportolókat, akik úgy döntenek, hogy elmennek a pekingi megnyitóünnepségre. Végig teljesen el lesznek zárva a publikumtól" – mondta a pekingi szervezőbizottság szenior szakértője.

A megnyitónak szerdán volt a főpróbája, a tervek szerint a menetrend a hagyományos lesz, az esemény ugyanolyan hosszúságú lesz, mint mindig, 35-40 perc alatt felvonulnak a csapatok, 91 nemzeti olimpiai bizottság küldött résztvevőt a játékokra.

"A programról azt ígérjük, hogy soha nem látott módon lesz a láng meggyújtva és egyedülálló módon lesz levezényelve a nemzetek felvonulása is"

– mondta Vajda László, és hozzátette, hogy a szervezők előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy a több mint 90 ezres stadionban hogyan lehet azt megoldani, hogy ne tűnjön el az a néhány ezer meghívott vendég és egyéb résztvevő.

Összesen mintegy 150 ezer néző lehet majd jelen az összes versenyhelyszínt és az összes versenyszámot összeadva. Csak helyiek mehetnek a lelátóra, és csak meghívásos alapon, a jegyárusítás továbbra sincs napirenden – erősítette meg a magyar szakember.

A magyar zászlót két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×