eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A marokkói Asraf Hakimi (b3), miután berúgta 11-esét, és ezzel Marokkó 3-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkőzés 0-0-ra végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Marokkói futballelegy: európai stílus és arab érzelem

A labdarúgó-világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott válogatottak közül négy (az angol, az argentin, a brazil és a francia) megnyerte már a világbajnokságot, kettőnek (a holland és a horvát) a legjobb eredménye az ezüst-, egynek (a portugál) pedig a bronzérem. A nyolcadik, Marokkó még soha nem szerepelt a vb-negyeddöntőben.

Kétségtelenül a spanyolokat kiejtő marokkóiak versenyben maradása eddig a legnagyobb meglepetés, noha egyáltalán nem érdemtelen. Szenzációs a védekezésük, eddig egyetlen gólt sem kaptak az ellenfelektől, hiszen a kanadaiak ellen öngóllal alakult 2-0-ról 2-1-re az állás.

A világbajnokságok történetében korábban három afrikai válogatott jutott el a legjobb nyolcig (Kamerun, Nigéria, Ghána), Marokkó az első észak-afrikai.

Miközben a játékosok százszázalékosan elkötelezettek Marokkó, az arab világ (még a palesztin zászló is előkerült a spanyolok elleni győzelmet követő ünneplésnél) és az észak-afrikai kultúra iránt, kulcsjátékosaik az európai futball neveltjei.

Akadnak, akik a válogatotthoz csatlakozás előtt csak turistaként, vagy még úgy sem jártak Marokkóban.

A huszonhatos keretből mindössze hárman hazai klub tagjai. Közülük Jahja Zsabran eddig csak öt percet játszott Kanada ellen (viszont ezzel is nevezetes lett arról, hogy játszott futsal-világbajnokságon és nagypályás vb-n is, mégpedig tíz év különbséggel). Jahja Attiah-Allah háromszor csereként beállva 91 percet töltött a pályán, a cserekapus Ahmed Reda Tagnauti még nem jutott szóhoz. Mindhárman a casablancai Wydad (Vidad) játékosai, beválogatásuk aligha független attól, hogy a szövetségi kapitány, Valid Regragi a nyárig ennek a klubnak volt az edzője.

A kulcsemberek közül Jasszin Bono Kanadában született, de Marokkóban nőtt fel, nagyon büszke a nyelvére és a származására, a legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupáján csak arabul volt hajlandó nyilatkozni. De 21 éves kora óta, tíz éve spanyol klubokban véd, tavasszal megkapta a La Liga legjobb kapusának járó Zamora-díjat. Európa-liga-győztes.

Asraf Hakimi Madridban született, a Real Madrid nevelése, Bajnokok Ligája-győztes. Az öt legerősebb bajnokság közül már csak az angolban nem játszott, mivel a Real Madrid után a Borussia Dortmund és az Internazionale tagja is volt, jelenleg a PSG játékosa.

Hakim Zijes Hollandiában született, holland utánpótlás-válogatott volt, mígnem a marokkói A-válogatottat választotta. Mielőtt a Chelsea-hez igazolt, kizárólag holland klubokban játszott.

Nusszair Mazraui ugyancsak hollandiai születésű, ottani klubokban játszott 2022 nyaráig, azóta a Bayern München futballistája.

Akad még „holland” a keretben: Szofjan Amrabat, aki az U15-ös korosztályban még a holland válogatottban játszott, holland, belga és olasz klub, klubok játékosa volt eddig.

Vagy Zakaria Abuklal, aki a belgák elleni második gólt szerezte. Rotterdami születésű, holland klubjai után most a Toulouse játékosa.

Szelim Amallahnak különleges lehetett a Vörös Ördögök elleni mérkőzés: Belgiumban született, eddig csak belga klubokban játszott. 2020-ban egyébként megkapta a „Belga Oroszlán” díjat, mint a Belgiumban játszó legjobb arab származású futballista.

A csapatkapitánynak, Romain Szaissznak az előneve francia, a családneve marokkói. Franciaországban született, az édesanyja francia, az édesapja marokkói. Francia klubjai után ment a Wolverhamptonba, a mostani idényben a Besiktas játékosa.

A spanyolok ellen cseleivel kitűnő Szofian Bufal párizsi születésű, Angers-ben kezdett futballozni. Marokkói szülei elváltak, amikor ő, a három gyerek közül a legkisebb hároméves volt, édesapja hazament Marokkóba, édesanyja nevelte fel őket.

Abdelhamid Szabiri, aki az első tizenegyest értékesítette, ugyan Marokkóban született, de hároméves kora óta Németországban élt, mígnem felcsapott légiósnak, a mostani idényben a Sampdoria futballistája. Marokkói-német kettős állampolgár.

Valid Seddira az olaszországi Loretóban jött a világra, a spanyolok ellen játszott több mint félórát, így elmondhatja magáról: előbb játszot vb-nyolcaddöntőben, mint az olasz (vagy bármelyik más) első osztályban.

A többiek közül Anassz Zaruri Belgiumban, Mechelenben született, eddig még nem játszott a tornán. Betűről betűre ugyanez igaz a 18 éves Bilal El Khannuszra is.

Az első számú tartalékkapus, Munir Mohamed Spanyolországban született, egyike annak a négy kerettagnak, akik közel-keleti klubból kerültek most be a világbajnoki keretbe. Ő már védett a tornán, mégpedig a belgák ellen, amikor Bono a gyomorfertőzése miatt az utolsó pillanatban, már a himnuszok után, cserét kért.

Két mérkőzésre állt be eddig a marokkói születésű, de hétéves kora óta Spanyolországban élő, a legutóbbi teljes idényben a Barcelonában játszó Abde Ezzalzuli. Iliasz Sair édesapja marokkói, édesanyja lengyel, ő Belgiumban született és nőtt fel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×