eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Dublin , Ireland - 17 November 2022; The captains armband of Martin Ødegaard of Norway during the International Friendly match between Republic of Ireland and Norway at the Aviva Stadium in Dublin. (Photo By Piaras Ó Mídheach/Sportsfile via Getty Images)
Nyitókép: Piaras Ó Mídheach/Sportsfile/Getty Images

Jogi útra tereli a német futballszövetség a FIFA-val vívott szivárványvitát

A német nemzeti tizenegytől egy nagy támogatója már elhatárolódott a foci-vb miatt.

A szivárványos zászlót betiltó FIFA elleni jogi lépésekre készül a német futballszövetség (DFB): miután a FIFA azt helyezte kilátásba, hogy a One Love karszalaggal pályára lépőket azonnal sárga lappal bünteti, a szövetség megtiltotta játékosainak, hogy felhúzzák az egyenlőséget hirdető karszalagot.

Ennek eredményeképp ugyanakkor a REWE szupermarketlánc a válogatott szponzorai közül elsőként jelentette be, hogy megszünteti együttműködését a német futballszövetséggel - írja a The Guardian.

A DFB szóvivője, Stefan Simon a Bild című bulvárlapnak megerősítette, hogy a FIFA tiltó döntésének jogi érvényessége kapcsán keresetet nyújtott be a lausanne-i nemzetközi sportbírósághoz, a CAS-hoz.

"A FIFA megtiltotta, hogy a sokszínűség és az emberi jogok szimbólumát használjuk. Azt közölte, hogy az eltiltás jelentős büntetéssel jár majd, anélkül, hogy konkretizálta volna, hogy ez pontosan mit jelent. A DFB szeretné tisztázni, hogy a FIFA eljárása valóban törvényes-e" - mondta.

Simon azt reméli, hogy

a németek második csoportmérkőzésének idejére már feloldják a karszalag tilalmát,

így Manuel Neuer újra viselheti azt a pályán.

A REWE még a DFB bejelentése előtt közölte, hogy elhatárolja magát a FIFA és Gianni Infantino döntésétől és az általuk képviselt állásponttól.

"A sokszínűség mellett állunk ki, a futball pedig a sokszínűség maga. A FIFA botrányos viselkedése számomra, egy sokszínű vállalat vezérigazgatója és futballrajongó számára teljesen elfogadhatatlan" - közölte Linoel Souque, a REWE vezérigazgatója.

Bernd Neuendorf, a DFB vezetője szerint a FIFA erőfitogtatása csak a döntés.

A DFB kerülhet még rosszabb helyzetbe a szivárványos perpatvarban: a Deutsche Telekom is tárgyalni készül a szövetséggel, egyelőre nem ismert témában, és

több támogatójukra került komoly nyomás

azzal kapcsolatban, hogy a REWE-hez hasonló döntést hozzanak. Köztük van a Volkswagen, az Adidas, a Lufthansa és a Commerzbank is.

A történtek jól demonstrálják a Németországban a tornával kapcsolatosan kialakult negatív hozzáállást: utcai tüntetések mellett egy stadionban 20 ezer mécsest gyújtottak meg a vb-helyszínek építése közben elhunyt munkások emlékére, egyes pubok és bárok nem hajlandók vetíteni a meccseket.

A REWE boltjaiban kapható a vb-hez kapcsolódó matricás albumok és matricák is: ezeket mostantól ingyen adják, az eddig eladott darabokból származó bevételt pedig jótékony célra adakozzák el.

A német válogatottnak ugyanakkor sok sikert kíván az áruházlánc és azt üzente, továbbra is nekik drukkol.

Felmérések szerint a németek fele a vb bojkottja mellett áll, sok politikus annak ellenére, hogy tervei közt volt, nem is látogat el Katarba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×