eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Moszkva, 2018. június 27.A brazil Neymar, miután a brazilok 2-0-ra győztek a Szerbia – Brazília mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Mahmúd Háled)
Nyitókép: Mahmúd Háled

Labdarúgó-vb 2022: a XXI. században rendező még nem kapott ki a nyitómeccsen

Egyetlen kivétellel papírforma eredményt hoztak eddig a XXI. század labdarúgó-világbajnoki nyitómérkőzései. De az az egy, az első, rögtön szenzációt hozott!

A 2002-es, Dél-Koreában és Japánban rendezett torna első mérkőzését a címvédő franciák játszották Szöulban a szinte százszázalékosan Franciaországban született játékosokból álló szenegáliak ellen. Majdnem mindenki a világ- és Európa-bajnok győzelmére számított, ám az afrikai gárda Pape Bouba Diop a 30. percben lőtt góljával nyert. A szenegáliak a gól után kirohantak a szögletzászlóhoz, ahol a gólszerző, a mezét a földre simítva, táncolt, vele ünnepeltek. A sérült Zinédine Zidane-t nélkülöző franciák veresége meglepetést jelentett, de nem volt példátlan, 1990-ben is kikapott az akkori címvédő (Argentína) 1-0-ra egy afrikai ellenféltől (Kamerun).

2006-ban Münchenben a német csapat gólokban gazdag mérkőzést vívott a Costa Ricaiakkal. Philipp Lahm már a hatodik percben megszerezte a torna első gólját, majd Paulo Wanchope és Miroslav Klose révén a 17. percben 2-1-re álltak. A második félidőt is 2-1-re nyerték a németek, Klose, Frings és Wanchope szerezték azokat a gólokat. A vége 4-2 lett.

2010-ben, Dél-Afrikában megint a rendező ország válogatottja játszotta a nyitómérkőzést. A Bafana Bafana a papírformának tulajdonképpen megfelelő 1-1-es döntetlent ért el a mexikóiak ellen. A torna első gólját a később a mérkőzés legjobbjának választott Siphiwe Tshabalala lőtte, az El Tri a csapatkapitány, Rafael Márquez révén egyenlített. Mindkét szövetségi kapitány, a dél-afrikaiakat dirigáló Carlos Alberto Parreira és a mexikói Javier Aguirre is igazságosnak minősítette az eredményt.

2014-ben a házigazda brazil válogatott játszotta az első mérkőzést, mégpedig Sao Paulóban, a horvátok ellen. A világbajnokságok történetében először lett öngól a torna első találata, a Real Madrid védőjéről, Marcelóról került a labda a saját kapujába. A folytatásban a brazilok fordítottak, Neymar két gólt szerzett, Oscar pedig egyet.

2018-ban a Ferencváros jelenlegi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov által irányított oroszok a mezőny leggyengébb csapatával, Szaúd-Arábiával játszottak a moszkvai Luzsnyikiban. Jurij Gazinszkij a 12. percben megszerezte a megnyugtató vezető gólt, majd Gyenyisz Cserisev a 43. percben tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést. A szaúdiak nem bírták a hajrát, az utolsó húsz percben Artyom Dzjuba, Cserisev és Alekszandr Golovin a XXI. század legfölényesebb győzelmévé emelte az oroszok sikerét, a vb-k nyitómeccseit tekintve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×