eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A georgiai Hvicsa Kvarachelia ünnepli gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Georgia-Portugália mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 26-án.
Nyitókép: Friedemann Vogel

Willy Sagnol: kiscsapatnak nincs vesztenivalója

A grúz labdarúgó-válogatott különösebb elvárás nélkül érkezett a németországi Európa-bajnokságra, mégis bejutott a nyolcaddöntőbe, szövetségi kapitánya szerint pedig ez annak is volt köszönhető, hogy vesztenivaló és teher nélkül léphettek pályára.

Willy Sagnol azt mondta, nem elégedtek meg azzal, hogy történetük során először kijutottak a kontinensviadalra, de nem akartak nagy súlyt helyezni a játékosok vállára.

A grúz csapat a szerdai zárókörben élt az esélyével, legyőzte a világranglistán 68 hellyel előrébb álló, de már tét nélkül játszó portugálokat, ezzel bekerült a legjobb 16 közé – és kiejtette a magyarokat.

„Kiscsapatnak nincs vesztenivalója”

– emelte ki a francia szakvezető. Hozzátette: volt pár dolog, amelyet a torna előtt megfogalmaztak az együttesen belül. Például azt, hogy bármi is történjen, nem akarnak keserű szájízzel távozni, úgy szeretnének játszani, hogy ne legyen hiányérzetük, de közben élvezzék, hogy Eb-n szerepelhetnek.

„Szóval nem volt teher a vállakon. Az más, ha francia, angol, spanyol vagy portugál vagy, mert akkor nyomás alatt játszol, és elvárják tőled, hogy nyerjél. Egyetlen felelősségünk az volt, hogy a grúz nemzet legyen büszke a játékosaira. Azt gondolom, ezt elértük” – mondta Sagnol, akinek csapatára a spanyol válogatott vár majd a nyolcaddöntőben.

„Nem foglalkoztunk azzal a meccs előtt, hogy kivel találkozhatunk, nem ilyenek vagyunk, a győzelemre gondoltunk. A dolgok maguktól jönnek, és most Spanyolország következik. Az ő csapatuk volt talán a legjobb a csoportkörben. Szóval ez egy újabb nagy kihívás számunkra” – fogalmazott.

A találkozó után a fővárosban, Tbilisziben szinte megállt az élet, a továbbjutást ünnepelve emberek tízezrei vonultak utcára, zászlókat lengettek és sok helyen tűzijáték is volt.

Roberto Martínez, a portugálok szövetségi kapitánya – aki az előző fordulóhoz képest nyolc helyen változtatott a kezdőcsapatán – hangsúlyozta, hogy nem becsülték le Grúziát, amely történelmi meccset vívott.

„Mi csoportelsőként léptünk pályára, így nehéz volt ugyanolyan intenzitással beleállni a mérkőzésbe, mint a korábbiakba” – tette hozzá.

A csoport másik összecsapásán a csehek és a törökök – az által, hogy a georgiaiak már a 2. percben vezettek a portugálok ellen – gyakorlatilag ki-ki meccset vívtak a továbbjutásért. Az eleve győzelmi kényszerben játszó csehek a 20. percben megfogyatkoztak, de még így is tudtak egyenlíteni, a rivális azonban a 94. percben belőtte a 2–1-es sikert jelentő gólt.

Ivan Hasek, az előző Eb-n negyeddöntős csehek szövetségi kapitánya csak részben foglalkozott azzal, hogy Antonin Barak két sárga lapot követő kiállítása jogos volt-e, sokkal inkább a jövőre, a világbajnoki selejtezőre figyel.

„Ami itt történt, azt nem tudjuk megváltoztatni. A következő kihívás a vb-selejtező. Nyilvánvaló volt, hogy a lapok nagyban befolyásolták a játékot. De így is képesek voltunk előrelépni. Nagyon jól játszottunk, és az utolsó pillanatig a sérülés kockáztatásával harcoltunk” – mondta.

A romániai játékvezető, Kovács István a hajrában, közvetlenül a lefújás előtt és után elszabaduló indulatok miatt összesen

két piros és 16 sárga lapot osztott ki, többeket a cserepadnál lévő viselkedésük miatt büntetett.

Vincenzo Montella, a törökök olasz szövetségi kapitánya szerint ez is bizonyítja, milyen intenzitású és légkörű volt a mérkőzés, ugyanakkor - megfogalmazása szerint - ezért még drágán meg fognak fizetni, hiszen Hakan Calhanoglu is lapot kapott:

„Calhanoglu csak magyarázatot kért a játékvezetőtől. Ő a csapatkapitány, ez az ő szerepe, ezt a szabályok megengedik neki. Biztos vagyok benne, hogy nem mondott semmi sértőt. Ez egy túl szigorú ítélet volt.”

A törökök kedden Lipcsében az osztrákokkal nyolcaddöntőznek. Montella szerint a rivális jól szervezett és fizikálisan is remek játékosokból áll, de ők inkább magukra összpontosítanak majd.

„Most még csak ünnepelni szeretnénk és élvezni ezt a győzelmet, mert megérdemeltük. Aztán holnaptól folytatni akarjuk a történelem írását” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×