eur:
395
usd:
368.61
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A sérült Varga Barnabás (lent), mellette Szoboszlai Dominik (b) és Kerkez Milos a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megszólalt a sebész: brutális volt Varga Barnabás sérülése, legalább fél év a gyógyulás

Mindent elkövetnek a csatár gyógyítása érdekében, de ilyenkor a nagy kérdés inkább az, hogy lelkileg miként tudja majd feldolgozni a történteket – mondta Knoll Zsolt traumatológus, sportsebész, az Emineo Magánkórház igazgatója.

Legkorábban szerdán engedik ki a kórházból Varga Barnabást, a magyar labdarúgó-válogatott középcsatárát, aki a Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzésen többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett.

"Ez a sérülés brutális" – mondta az InfoRádióban Knoll Zsolt. A sportsebész-traumatológus kifejtette, hogy a skót kapus a könyökével egy olyan helyen találta el a magyar csatár fejét, ahol olyan csontrendszer van, amely nagyon vékony falakból áll. Úgy látta, erős ütés érte a koponya orr és szem alatti régióját, annyira, hogy ez összeroppant, mert belülről légüregek töltik ki. Annak a veszélye is fennállt a szakember szerint, hogy a szemgolyó csontos fala megsérül, és akkor a szemmozgató izmok nem tudják mozgatni a szemet, sőt előfordul, hogy becsípődik a szemmozgató izom a csontok közé, és azt kell rögzíteni kell.

"Hál' Istennek, ha jól tudom, nem a legsúlyosabb variációjú törés volt, hanem ennél egyel enyhébb megoldás, aminek a rekonstrukciója többféleképpen lehetséges" – magyarázta a traumatológus, és úgy véli, azt a megoldást választották a német szakemberek, hogy minimális feltárással történő rekonstrukcióval belülről kifújják az arcüregen keresztül ezt a beroppanást, és a bőr alatt speciális lemezekkel rögzítik.

"A gyógyulása ennek a törésnek legalább fél évet vesz igénybe.

Elképzelhető, hogy ezt fel fogják gyorsítani azzal, hogy speciális álarcban fog focizni, amely az orrát és ezt a területet védi. Ez meg fog gyógyulni, a legnagyobb probléma az, hogy lelkileg hogy fogja tudni ezt feldolgozni. Ezt nem tudjuk előre" – mondta a sportsebész, aki korábban az Újpest és a magyar labdarúgó-válogatott orvosa is volt.

Knoll Zsolt egyelőre azt is csak nagy valószínűséggel állítja, hogy Varga Barnabás újra visszatérhet a pályára. Abban biztos, hogy mindent megtesznek a gyógyulásáért, de ez még kevés. "Hozott anyagból dolgozunk, ez minden traumatológusnak a nagy keresztje, hogy azért csak a beteget kell meggyógyítani" – mondta az orvos, de hozzátette, egy élsportoló esetén más a helyzet, de másképpen is áll a rehabilitációhoz, hiszen magasabb a fájdalomtűrő képessége, az eltökéltsége, és ez mind arra sarkallja, hogy minél hamarabb és minél magasabb színvonalon térjen vissza.

Azt viszont, hogy lelkileg hogy fogja tudni feldolgozni ezt a sérülést, szerinte senki sem tudja megjósolni. Knoll Zsolt úgy véli, akár egy évig is hordania kell a maszkot, elsősorban lelkileg adhat biztonságot a csatárnak, hogy az arca védve van. "Én biztos, hogy felajánlanám, ha egy ilyen eset lenne, hogy

addig viselje ezt az álarcot, amíg úgy nem érzi, hogy már nem kell viselnie"

– mondta.

Knoll Zsolt gyakorlott csapatorvosként nem látott hibát a stuttgarti stadionban a mentés során, mert időben beért az egészségügyi személyzet, eltakarták a bajba jutott játékost, és a koponyasérülést látva azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték Vargát, hogy a légútját biztosítsák. A vákuumággyal pedig nem kellett sietniük a mentősöknek, mert a sérülésből látszott, hogy arra nem lesz szükség, és végül egyszerű hordágyon is vitték ki a játékost a gyepről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×