eur:
396.51
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Marco Rossi szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott edzésén Weiler-Simmerbergben 2024. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?

Marco Rossi 2018 nyarán vette át a válogatottat, azóta mindössze egyszer kapott ki három egymást követő mérkőzésén, mégpedig a kapitányt akkor nagyon elbizonytalanító 2019-es őszön. Akadt még egy rossz periódus, a 2021-es Eb után periódus, akkor négy mérkőzésből hármat elveszített, csak Andorrát verte meg, most hasonló a mérleg.

A kapitány eddig a nagy sorozatokban a változást hozó 2020-as ősszel kezdődően rendbe tudta a csapatot menet közben. Most is a svájciak elleni gyenge játék után már látszott némi változás. A svájciak a 19., a németek a 16. (azért vannak ilyen „hátul”, mert nem játszottak Eb-selejtezőt, ami jobban fizet, mint a felkészülési mérkőzés) helyen állnak a FIFA-ranglistán, a magyar csapat 27. Tehát, noha a ranglista semmiképpen sem szentírás, két erősebb válogatottól kapott ki. A skótok a 39. helyen állnak.

Érdemes megnézni a keretek értékét is. Természetesen a németek becsült értéke (a transfermarkt.de alapján) kiemelkedő, 831 millió euró. A svájciaké 281,5, a magyaroké 165,45, még Szoboszlai Dominik kirobbanóan magas értékével együtt is. A skótok itt 207,40-nel állnak, ez már jelzi, hogy egyáltalán nem vár könnyű feladat a magyar csapatra.

Nem szólva arról, hogy az ellenfél stílusa nem kifejezetten kedvez a magyar csapatnak, ritkán találkozunk ilyen karakterű riválissal. Talán éppen ez indokolhatja azt a gondolatot, hogy Marco Rossi a hírek szerint gondolkodik Callum Styles bevetésén, rajta, valamint Szoboszlai Dominikon és Nagy Ádámon kívül nincs másnak jelentősebb tapasztalata a brit futballról. (Már amennyire a premier League-ben lehet még a hagyományos brit futballal ismerkedni.)

„Egy hajóban evezünk, mindkettőnknek három pontra van szükségünk ahhoz, hogy esélyünk maradjon a továbbjutásra, ezért ugyanakkora a nyomás mindkét csapaton. Ellenfelünk agresszívan, veszélyesen játszó csapat, minőségi futballistákkal, jól ismerjük a játékát. Bízom benne, hogy a döntő pillanatokból ezúttal mi jövünk ki jobban, eddig ugyanis nem volt szerencsénk a fontos pillanatokban. Svájc ellen nem játszottunk jól az első félidőben, de a második játékrész már jobban sikerült, majd a németek elleni mérkőzésen sem lehetett panasz a teljesítményünkre. Nem keresünk ürügyet a két vereségre, hanem megpróbáljuk győzelemmel zárni a csoportkört” – mondta Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatón.

A magyar újságírókkal is konzultálva arra jutottunk, elképzelhető, hogy a Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Á., Styles, Kerkez (Nagy Zs.) – Sallai, Szoboszlai – Varga tizenegy kezd. Szoboszlai Dominik állapota az elmúlt napokban aggodalmat keltett, de a kapitány azt „ígérte”, a csapatkapitány játszani fog.

A skót sajtó nem adott sok esélyt a sérüléssel sújtott válogatottjának a Németország elleni 5-1-es vereség után, de a svájciak elleni 1-1 visszahozta a reményt. Ugyanakkor érdekes, hogy a skótok bár már két gólt is szereztek, valójában egyet sem: a németek és a svájciak elleni is egy-egy öngól segítette őket.

Kétségtelenül óriási siker lenne a skótoknak a győzelem, hiszen korábban még soha, sem világ-, sem Európa-bajnokságon nem jutottak tovább a csoportból. Most két kulcsjátékosuk hiányozni fog: Ryan Porteous eltiltás, Kieran Tierney sérülés miatt. Mindketten védők. A skót táborból származó hírek szerint elképzelhető, hogy Ché Adams sem tud játszani, nem teljesen fitt.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×