eur:
392.53
usd:
361.91
bux:
72745.29
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Klujber Katrin (b) és a francia Estelle Nze Minko a 2024-es párizsi nyári olimpia női kézilabdatornájának B csoportjában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában 2024. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Dacára a remek kezdésnek, háromgólos vereség a világ- és olimpiai bajnoktól

Bár a csoport várhatóan legerősebb csapata ellen, de vereséggel kezdte a magyar női kézilabda-válogatott a szereplését a párizsi olimpián. A gárda nagyon jól kezdte a mérkőzést, 5-1-re vezetettt, de a franciák 9-8-nál fordítottak, s aztán már nem engedték ki a vezetést a kezükből. Hullámzó volt a magyar csapat játéka, nem tudta kihasználni, hogy a világ- és olimpiai bajnok franciák is sokat hibáznak. Ezzel semmi sem veszett el, folytatás vasárnap, a brazilok ellen.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt a cikk második felében olvashatják.

A két együttes eddig 53 mérkőzést játszott egymással, magyar szempontból harminc győzelem, két döntetlen és 21 vereség volt a mérleg a kezdés előtt.

Megtelt a dél-párizsi vásárközpont hatos csarnokában kialakított aréna, így mintegy hétezer szurkoló buzdította a csapatokat. Magyar blokk is látható volt a lelátón, de túlnyomó többségben voltak a hazaiak.

Bátran és jól kezdett a magyar csapat, egy kivédekezett támadás után a második perc elején Szöllősi-Schatzl szerzett vezetést. A franciák hamar egyenlítettek, de utána sorozatban négy magyar gól esett, ebből kettő emberelőnyben. A hetedik perc végén lőttek újabb gólt a hazaiak, akik ekkor nehezen találtak rést a magyar védelmen. Leindításaik sem sikerültek, mert a magyarok fegyelmezetten és gyorsan zártak vissza. Füzi-Tóvizi Petrát kicsit könnyedén állították ki, mert bár fújás után letette a labdát, az egyik játékvezető szerint azonban így is akadályozta a szabaddobás elvégzését.

Magyar emberhátrányban közelebb jöttek a franciák, akik közben hatosról öt-egyes védekezésre váltottak. Felzárkóztak 6-5-re, de Kuczora Csenge negyedik találatával a félidő felénél kétgólos volt a magyar előny. Aztán francia gól után Kuczora játszotta meg jól a jobb szélen Győri-Lukácsot, aki élt a lehetőséggel. Egy-egy után 8-8-nál A 18. perc elején egyenlítettek a franciák, majd a 19. percben először vezettek a nyáron a Ferencvároshoz csatlakozó Orlane Kanor elfutása után. Golovin Vlagyimir rögtön időt kért, hogy rendezze a sorokat.

A mérkőzés összefoglalója:

Ebben az időszakban kevés volt az ötlet a magyar támadásokban, kétgólos francia előnynél azért Győri-Lukács így is szép gólt lőtt. Böde-Bíró nem tudott lövéseket fogni. A győri Estelle Nze Minko, a jelenlegi francia válogatott legeredményesebb játékosa a 24. perc végén szerezte lőtte az első gólját, ezzel már 12-9-re vezettek a franciák. Néhány pillanattal később Janurik állt a magyar kapuba. A hazaiak kapitánya, Olivier Krumbholz 13-11-es vezetésüknél a 28. perc elején kért időt. Papp Nikoletta - akinek kedden volt a születésnapja - középről, betörésből volt eredményes, de 12-13 után nem egyenlítés következett, hanem két francia góllal ismét háromra nőtt a különbség.

A második félidő is magyar góllal kezdődött, a franciáknál pedig a Ferencvároshoz érkező Laura Glausert a pályafutását Győrben folytató Hatadou Sako váltotta a kapuban. Klujber hetest hibázott a 35. percben, majd javított, két góllal szűkítette a különbséget. A 41. percben Janurikot fejbe dobták, de nem sérült meg a korábban kétszer bravúrosan hárító kapus.

Szívósan küzdött a magyar csapat, két-három gólos hátrányból többször felzárkózott egyre. A franciák azonban mindig tudtak fontos gólokat lőni, visszaállították a különbséget és végül három találattal nyertek.

A magyaroknál Kuczora nyolc, Győri-Lukács hat gólt lőtt, a franciáknál Nze-Minko volt a legeredményesebb hat találattal. Janurik öt védéssel segítette csapatát, a túloldalon Glauser három, Sako öt lövést hárított.

A magyar együttes vasárnap Brazília, jövő kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, szombaton Hollandia együttesével játszik. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a mérkőzések, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

Az élő tudósítás

A magyar és a francia válogatott a B-csoportban szerepel a tornán. A mai nap folyamán ebben a hatosban már két mérkőzést lejátszottak, a hollandok a vártnál nehezebben, de 34-31-re legyőzték az angolaiakat, míg a brazilok, meglepetésre, nagyon fölényesen, 29-18-ra verték a spanyolokat.

Mindkét csoportból az első négy helyezett kerül majd a negyeddöntőbe, az ötödik forduló után.

A franciák keretéből négyen magyar klub tagjai, Estelle Nze Minko évek óta nálunk játszik, most a Győri Audi ETO KC tagja, s az lesz a szenegáli származású kapus, Hatadou Sako is. A franciák másik kapusa is magyar klub tagja, Laura Glauser korábban védett már az ETO-ban, az előző szezont Bukarestben töltötte, az olimpia után pedig a Ferencvároshoz érkezik. Miként Orlane Kanor is, csak ő a román főváros egy másik klubjából, nem a CSM-ből, hanem, a Rapidból.

Szöllősi-Schatzl Nadine szerezte a mérkőzés első gólját, majd a fehérben játszó franciák egyenlítettek, 1-1.

Kuczora Csenge, majd Vámos Petra is gólt lőtt, 3-1, bátor kezdés. Vámos Petra kétperces kiállítást harcolt ki. Kuczora Csenge góljával 4-1 az 5. perc végén. Kuczora megint szétlőtte a kaput, 5-1.

Tamara Horacek szépített, 5-2. Győri-Lukács Viktória gólt lőtt egykori klubtársának a jobb szélről, 6-2. Pauletta Foppa beállóból megszerezte a harmadik francia gólt, 6-3.

Füzi-Tóvizi Petra nem engedte elvégezni a szabaddobást, kapott két percet. Gyorsan gólt dobtak belőle a franciák, 6-4.

Nagyon sok technikai hibát követnek el a franciák, idegesen játszanak. Majdnem passzívig jutottak, de Foppa mégis összeszedte a labdát, feljöttek 6-5-re.

Kuczora Csenge újabb gólja, 7-5. Méline Nocandy talpról óriási gólt lőtt, de Győri Lukács Viktória rögtön válaszolt, 8-6.

Léna Grandveau két góljával kiegyenlítettek a franciák, 8-8.

Elvették a bírók a labdát a magyar csapatból, lerohantak a franciák, először vezetnek, 8-9.

Nocandy újabb góljával 8-10. Sajnos, nincs kapusteljesítmény nálunk. Győri-Lukács már a harmadik gólját lőtte, 9-10. Horacek sem lankad, 9-11.

A franciák védekezési rendszert váltottak, s ezzel egyelőre nem tudunk mit kezdeni. Nze Minko góljával már háromgólos francia előny, 9-12. Most a magyar csapat játszik idegesen és görcsösen. Bouktit beállóból 9-13-ra alakította az állást.

Golovin Vlagyimir kapust cserélt, Janurik Kinga állt be. Papp Nikolett góljával eggyel közelebb léptünk, 10-13. Szöllősi-Schatzl Nadine a szélről szépített, 11-13.

Papp Nikolett szép gólja, 12-13. Francia válasz jött rá, Lucie Granier, 12-14, majd egy labdavesztésünk után Estelle Nze Minko lerohanásával 12-15.

Három góllal vezetnek a franciák szünetben, 15-12-re.

Vámos Petra olyan jól kezdte a második félidőt, mint az elsőt, de jön a francia válasz13-16.

Márton Gréta kiharcolta a mérkőzés első hetesét. Sako kivédte Klujber Katrin lövését, nincs meg a magyar átlövő első gólja. Foppa góljával 13-17.

A franciák sokat hibáznak, de sajnos, a magyarok is. Kuczora újabb gólja, 14-17. Horacek talpról lőtt góljával 14-18.

Reménysugár: Klujbernek megvan az első gól, 15-18. Meg a második, 16-18. Mindkét oldalon egy-egy gól, 17-19. A 41. percben járunk.

Janurikot fejbe lőtte Lassource, ápolni kellett a kiválóan védő magyar kapust. Vállalja, megy tovább.

18-19, Füzi-Tóvizi Petra emberfórból lőtt gólt. Hátrányban is meg tudták játszani a franciák Foppát, 18-20. A beállós lőtt még egyet, 18-21. Visszaállt a háromgólos különbség. Hatadou Sako is nagyon jól véd.

Simon Petrával most nem bírt, 19-21. Kuczora csenge hetest harcolt ki, ő is vállalta, be is lőtte, 20-21.

Kanor és Győri-Lukács gólja, 21-22. Megint Kanor, 21-23, Nze Minko 21-24. Még 10 perc.

Klujber és Nze Minko egy-egy gólja, 22-25. Márton Gréta szépített, neki is megvan az első gólja a párizsi olimpián, 23-25. Az egykori érdi, Lassource visszaállította a háromgólos különbséget.

Győri-Lukács Viktória már hat gólnál tart, 24-26. Jön az első francia hetes, Alicia Toublanc nem tévesztett, 24-27.

Simon Petra és Nze Minko egy-egy góljával 25-28. Kuczora és hetesből Toublanc a következő gólszerző páros, 26-29, még három perc van hátra. Klujber belejött, de Nze Minko is remek, 27-30. Kanor góljával négygólos előny a franciáknak.

Magyar hetes, Kuczora Csenge belőtte, 28-31. Nyolcgólos.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×