eur:
390.26
usd:
358.94
bux:
73508.55
2024. július 23. kedd Lenke
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 30-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Wladár Sándor: Kós Hubert a legnagyobb esélyes Párizsban, mégsem őt nézi majd kilencmillió magyar

Két-három érem várható a magyaroktól a párizsi olimpia medencés úszóversenyein – mondta az InfoRádióban Wladár Sándor, a magyar szövetség elnöke. Kós Hubert 200 hátas döntője szerinte nagyon izgalmas lesz, de a legérdekesebb Milák Kristóf teljesítménye lehet Párizsban. Ha nyer, a sportági vezető szerint hőssé válik.

A jövő héten startol a nyári olimpia Párizsban, az úszósport pedig hagyományosan szállít több-kevesebb érmet Magyarországnak.

Mint Wladár Sándor a magyar éremesélyekről az InfoRádióban fogalmazott, a 200 háton korábban világbajnok Kós Hubert 2023-ig Magyarországon készült föl, elképesztő munkát végeztek edzőjével, Magyarovits Zoltánnal, de valahogy hiányzott a sportolóból az az önbizalom, hogy elhiggye magáról: képes megcsinálni bármit is.

"Az amerikai tartózkodása kapcsán a legfontosabb érték, tényező, tulajdonság, amit kapott Bob Bowmantől, hogy Kós Hubert elhiszi magáról, hogy az elvégzett munka, a sok-sok verseny, amit leúszott sok-sok győzelemmel, predesztinálja arra, hogy meg tudja ismételni azt az eredményt, amelyet Fukuokában elért" – utalt az úszó világbajnoki győzelmére, amely során fantasztikus hajrával hagyta le amerikai világsztár ellenfelét. Mutatjuk is:

Mint a szintén 200 hátas specialista – és olimpiai bajnok – Wladár Sándor rögzítette, Kós Hubert maga is elmondta, készen áll, nyugodt lélekkel, 60-as pulzussal képes kimenni a rajtkőhöz.

"Ez a fő száma. Ezzel fekszik, ezzel kel. Megannyiszor leúszta gondolatban a 200 hát döntőjét, én magam is így voltam vele anno. Ő egy nagyon stabil idegrendszerű, nagyon határozott fickóvá vált Amerikában" – húzta alá, de hozzátette, Léon Marchand és más fantasztikus úszók ehhez sokat hozzátettek.

Figyelmeztetett azonban, hogy 2021-ben is várták már olimpiai dobogóra, aztán mégsem sikerült...

"Hiába világranglista-vezető, az olimpia mindig más történet, mert mindenki tekintélyes javulást tud elérni, nemcsak mi, magyarok. Az lehet győztes, dobogós, aki a legjobbak közt a legjobb. Izgalmas versenyek lesznek, a 200 hát különösen is" – fogalmazta meg várakozásait.

Szólt még a 2021-re halasztott olimpia legnagyobb magyar úszóhőséről, Milák Kristófról is. Róla az elmúlt bő egy évben az emberek némi túlzással többet beszéltek, mint amennyit a versenyző úszott. Ennek Wladár Sándor szerint az lesz a következménye, hogy a 200 pillangó döntőjét kilencmillió magyar ember fogja nézni élőben a tévében, de a teljes úszószakma és sportirányítás is kíváncsian várja azt, hogy a Milák Kristóf által megálmodott és írt út hová vezet majd.

"Kétségkívül Kristóf nem végezte el azt a munkát, amelyet el kellett volna végeznie, mindenféle törődésünk és erőlködésünk mellett is beletört a bicskánk ebbe a kérdéskörbe. Mi elfogadjuk azt, hogy ő ilyen, de az is teljesen biztos, ha valaki megnézi a tokiói döntőt, hogy 160 méternél tudott-e extra sebességre kapcsolni, albatrosz módjára kiemelkedni a vízből, és tudott egy óriási hajrával ráverni a világra bő egy testhosszt. Háromszor kell leúszni a 200 métert, de most kérdéses, mi lesz 160 méternél, amikor versenyben lesz Léon Marchand-nal. Senki sem tudja megmondani. A szakma ebben a kérdésben rendkívül tanácstalan" – vallott bizonytalanságáról, de bizalmáról is, mivel Milák Kristóf annyiszor megmutatta már, mit tud.

Az viszont szintén kérdés, állítható-e így példaképként a fiatalok elé.

"Egy biztos, hogy Milák Kristóf valóban nagyon különleges utat járt be az elmúlt másfél évben. Azért sok-sok ember az infarktus határán volt, edzők, sportvezetők. Nagyon nehéz vele a kommunikáció, nagyon nehéz egyáltalán megtudni azt, hogy mit szeretne. Nem nagyon állt szóba senkivel sem az elmúlt egy évben. Nem tudjuk, hogy mi jár a fejében. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha két egymást követő olimpián valaki fel tud állni a dobogó legtetejére, az teljesen biztosan beírja magát a magyar sport történelmébe, mert ez nagyon kevés úszónak sikerült, Egerszegi Krisztinát és Darnyi Tamást tudnánk csak mondani 128 év alatt" – ecsetelte.

Ha viszont megtörténik a címvédés, Milák szerinte nem egyszerűen győztes lesz, hanem hős. "A hősök pedig különleges személyek" - tette hozzá Wladár Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hortay Olivér: az ukrán olajszankció miatt a stratégiai készletek felszabadítására is szükség lehet

Elsősorban a tárgyalásos megegyezésben bízik az Ukrajna által bevezetett kőolajszankció feloldásához a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője, aki vázolta, milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba a magyar kőolajellátás biztosítására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, puccskísérletről pletykálnak Moszkvában - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, puccskísérletről pletykálnak Moszkvában - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Lassan, de biztosan nyomul előre az orosz hadsereg a Donbaszban, majdnem minden nap elesik egy kisebb falu a frontvonal környékén. Tegnap Lozuvackét foglalták el az oroszok, félúton vannak Avgyijivkától Pokrovszk felé. A helyzetet továbbra sem tudják stabilizálni a Donbasz ukrán védői. Közben Harkiv megyében is ér el az orosz hadsereg kisebb sikereket. Az ukrán vezetés egyre nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra. Mindeközben orosz lapok arról írnak: orosz ellenzéki vezetők puccskísérletet szerveznek a Putyin-vezetés ellen. Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×