eur:
390.93
usd:
357.38
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Tourist couple looking at The Eiffel Tower, Paris, France
Nyitókép: James O'Neil / Getty

Kedvező hírek érkeztek a Szajnáról, de még van min aggódni

A párizsi olimpia közeledtével jelentősen javult a folyó vízminősége, emiatt a szervezők bizakodóak, ám a vízhozam a megengedett felett van az esőzések után.

A Szajna vízminősége az elmúlt tizenkét napból "tizenegy, illetve tíz napon" megfelelt a fürdőzési előírásoknak - mondta az olimpiai játékokért és a Szajnáért felelős párizsi alpolgármester pénteken.

"Reméljük, hogy az időjárás egy kicsit jobb lesz, de egyáltalán nem aggódunk a versenyek lehetséges megtartása miatt" - tette hozzá Pierre Rabadan.

A megnyitót két hét múlva pénteken tartják Párizsban, míg az első versenyeket július 30-ra tervezik a folyóban.

„Nem mondom, hogy nagyon magabiztosak vagyunk, tekintve az időjárást, de nem aggódunk amiatt, hogy ne tudnánk megtartani a versenyeket”

– emelte ki az alpolgármester.

Mint június eleje óta minden héten, a városházának és a regionális prefektúrának pénteken közzé kell tennie a folyóvíz minőségét vizsgáló elemzések eredményeit. Ezek szerint az olimpiai helyszín (III. Sándor híd) közelében vett minta a legutóbbi hét napból haton megfelelt, vagyis az eredmények megerősítik, hogy a Szajna vízminősége egyértelműen javult.

Korábban a főváros négy helyszínén naponta mért értékek még nem voltak túl biztatóak, a július 3. és 9. közötti időszakra vonatkozó adatok azonban azt mutatják, hogy a szokásos nyári vízhozam több mint háromszorosát meghaladó vízhozam ellenére a folyó vízminősége viszonylag jó, az elemzések több mint 80%-a megfelelő – közölték hivatalosan.

A Le Figaro szerint a szervezők némileg megnyugodhatnak. Az állam és a helyi hatóságok több mint 1,4 milliárd eurót fektettek be azért, hogy a Szajnát úszhatóvá tegyék. Ez túlmutat az olimpián, ugyanis jövő évtől mintegy húsz fürdőhelyet nyitnak meg a régióban. Ehhez biztosítani kell, hogy két baktériumtípus, az E.coli és a bélbaktériumok szintje ne lépjen túl bizonyos határértékeket. Ennek érdekében jelentős munkát végeztek. Mára a "fürdőterv minden célkitűzése megvalósult" - bizonygatja a regionális prefektus, Marc Guillaume, aki különösen két szennyvíztisztító telep korszerűsítését, 260 Párizsban kikötött hajó csatornahálózatra való rákötését, valamint a fővárostól felfelé a rossz bekötések felének kijavítását említi (addig ugyanis a közeli külvárosokban mintegy 23 ezer ház közvetlenül a környezetbe engedte a szennyezett vizet).

Az esővíz azonban még kockázatokat jelent. Bár fejlesztették az infrastruktúrát, ami gyűjti a csapadékot, az elmúlt hét borús időjárása rontotta a víz minőségét. A folyó vízhozama is megnőtt: pénteken, az elmúlt napok esőzései után, Austerlitznél átmenetileg megközelítette a 600 köbmétert másodpercként. A hétvégén várhatóan ismét emelkedni fog, mielőtt a jövő hét elején csökkenni kezdene. A prefektus szerint az előírások "nagyjából 450 köbméter/másodperces értéket engedélyeznek a rendezvények megtartására".

A B terv a triatlon (július 30. és 31., augusztus 5.), a nyílt vízi úszás (augusztus 8. és 9.) és a paratriatlon (szeptember 1. és 2.) versenyszámok egy-két nappal történő elhalasztása, a szervezők végül elismerték, hogy létezik C terv is. A Nemzetközi Triatlon Szövetség szabályai lehetővé teszik, hogy az eseményt más megoldás híján duatlonra váltsák, vagyis a kerékpár és a futás maradna csak a programban, az úszás kikerülne. A nyílt vízi úszásnál pedig egy tartalékhelyszínt is kijelöltek: a Vaires-sur-Marne-i létesítményt, ahol az evezős és kajak-kenus versenyeket is megrendezik.

Közben Anne Hidalgo párizsi főpolgármester példát akar mutatni: már a jövő héten megmártózik a Szajnában, "ha az időjárás engedi". A politikus július 17-én, szerdán délelőttre, a városháza közelében ugrik vízbe.

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépéssel kezdte a munkáját az új Európai Parlament

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

A makroadatok és az amerikai jegybankárok kommentárjai mellett vállalati gyorsjelentések is mozgatják a héten a tőzsdéket, emellett a nagy amerikai technológiai papírok felől egy látványos elfordulás látszik, az esést a chipgyártó vállalatok vezetik, miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok szigorúbb exportkorlátozásokat vezethet be az iparban. A mesterséges intelligencia zászlóshajójának számító Nvidia különösen nagyot esett, kulcsszinten van az árfolyam. A tech-túlsúlyos Nasdaq index olyan nagy esésben van, amilyenre utoljára 2022 decemberében volt példa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×