eur:
396.48
usd:
370.89
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: actu.ft

Különleges helyszínen versenyezhet Milák Kristóf

Egy hónappal Taylor Swift párizsi koncertje után a La Défense Arénát hatalmas munkával uszodává alakították: itt rendezik ugyanis az olimpia úszóversenyeit és a vízilabdatorna helyosztóit.

Jean-Francois Lamour, a rendezvényhelyszín tulajdonosának, az Ovaltónak az alelnöke még mindig alig hiszi el, ami történt. „Négy őrült napunk volt Taylor Swifttel. Egészen különleges volt” – utal arra, hogy május 9. és 12. között négy telt házas estén, összesen 180 ezer rajongó vett részt az énekesnő koncertjein. Majd három nappal később az alelnök átadta az aréna kulcsait a párizsi olimpiai szervezőinek, hogy egy másik szédületes projekt vegye kezdetét, és Európa legnagyobb koncertterméből uszodát varázsoljanak.

A határidők szorosak voltak, de egyelőre mindet tudták tartani. A Myrtha Pools, a játékok szponzora és beszállítója május 20-tól kezdte el szállítani olaszországi gyárából a két ötvenméteres uszoda elemeit összesen húsz teherautóval. A medencéket június 11-től kezdték el vízzel feltölteni, amivel három nap alatt végeztek is.

A medencéket az aréna gödrében helyezték el, a padlót körülöttük meg kellett emelni. Az építésben nagyjából negyven munkás vett részt, ők illesztették és szerelték össze a 150 acélpanelt. A két 215 centiméter mély medence – egyik a versenyzéshez, másik a bemelegítéshez – feltöltéséhez ötezer tonna vizet használtak fel.

Nem ez az első alkalom, hogy a Myrtha Pools révén ilyen megoldáshoz folyamodnak. A 2013-as barcelonai és a 2015-ös kazanyi vizes vb ideiglenes medencéjét is az olasz cég szállította, utóbbit ráadásul egy futballstadionban állították fel.

A párizsi helyszín minden adottsággal rendelkezett az úszóverseny megrendezéséhez – mondja Étienne Thobois, a játékok főigazgatója, kifejtve, hogy különleges dolgokra készülnek a kivetítők, a fény- és hangtechnika felhasználásával. A fedett helyszín lehetővé teszi az olimpiai előírások pontos betartását is, a 26 Celsius-fokos vízhőmérséklettől a szellőzőrendszerig. A csarnok 15 légkezelő egységgel van felszerelve. A medencékben lévő víz által keletkező gőz aggodalomra adott okot, de a levegőt hét légelszívó szűri.

Az olimpián 15 ezer néző szurkolhat az úszóknak és a vízilabdázóknak, a lelátókat U alakban helyszik el. Az aréna különböző konfigurációkat kínál, képesek nagyon rövid idő alatt átalakítani, ez a DNS-ünk része – magyarázza Frédéric Longuépine, a létesítmény elnöke. Mindezt alátámasztja, hogy olimpián kívül is a koncertek mellett a Racing 92 rögbicsapat otthona, tehát gyorsan tudnak váltani a különböző típusú rendezvények között.

A csarnokot 2017-ben avatták fel. A játékok tervezésekor felvetődött, hogy a tornaversenyeket tartsák benne, de végül az úszás mellett döntöttek. És hogy miért? A gigantikus méret lehetővé teszi, hogy 15 ezer nézőt lásson vendégül, anélkül, hogy ilyen méretű infrastruktúrát építsenek, egy ekkora uszoda ugyanis a vb-ken és olimpiákon kívül pénzügyileg nem fenntartható.

A vizes sportok másik helyszíne a Saint-Denisben épült olimpiai vízi központ lesz, ötezer férőhelyével. A La Défense-ben tartják a paralimpia úszóversenyeit is, így egészen október közepéig állnak benne a medencék, akkorra végeznek a bontással. A játékok után az úszómedencéket Seine-Saint-Denis-ben állítják fel a köz javát szolgálva, a La Défense pedig október végétől újra rögbimeccseknek és koncerteknek adhat otthont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×