eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Morning light, Eiffel Tower and the buildings of Paris, high point of view. France, Europe
Nyitókép: Francesco Riccardo Iacomino

Érdemes kivárni, még csökkennek a szállodai árak Párizsban az olimpia idejére

Egyelőre se a kereslet, se a kínálat nem indokolja a magasra tervezett szállásárakat a párizsi olimpiai idejére. Aki még csak most kezdene foglalni, az is megnyugodhat, biztosan kap szobát.

Párizsban olyan bőséges a szállodai és Airbnb-kínálat az olimpia idején, hogy az árak továbbra is csökkennek – írja a Le Monde.

Az Airbnb platformon mintegy 145 ezer szálláshelyet hirdetnek az idei olimpiai és paralimpiai játékok idejére, szemben egy hagyományos időszakban megszokott 65 ezerrel. És ezeket a szálláshelyeket az olimpia ellenére nehéz megtölteni, így pedig az előzetesen megadott árak csökkennek, néhány héttel a játékok megnyitója előtt már nem annyira földtől elrugaszkodottak, mint amilyeneket 2023 nyarán hirdettek meg.

„Az ázsiai és amerikai vendégek lefoglalták szállásukat, így szeptember-október óta az árak csökkennek szinte minden nap” – erősíti meg Romain Bellet, a bérleményeket kezelő WeHost társalapítója.

Noha nehéz általánosítani, a szakemberek becslése szerint egy rövid párizsi tartózkodásra szóló szoba vagy lakásbérlés most másfélszer annyiba kerül, mint amennyi általában egy olimpia nélküli évnek ugyanebben az időszakban szokott lenni – korábban ez az ár két és félszeres is volt. Például a főváros 20. kerületében egy stúdiólakást naponta 60-100 euróért lehet bérelni, de a játékok idején az összeg 100-150 euróra megy fel.

„A lakásokat nehéz megtölteni” – erősíti meg Romain Bellet, aki az Airbnb platformon 20-25 százalék körüli kihasználtságot lát. Úgy véli, sokan az utolsó pillanatig kivárnak, és joggal remélik, hogy az árak még tovább csökkennek.

„Az olimpiára várt 16 millió látogató között sok francia van, aki barátoknál vagy családnál fog megszállni” – mondta Joffrey Ichbia, a Checkmyguest nevű, a lakáskiadóknak szolgáltatásokat ajánló cég társalapítója, vagyis sokan nem veszik igénybe a hoteleket és az Airbnb-t.

Összességében a párizsi idegenforgalmi hivatal 4,5 millióra becsüli az Ile-de-France-on kívül élő franciaországi turisták számát, akik az esemény ideje alatt a régióban fognak tartózkodni. „A kereslet növekedésére számíthatunk a franciák részéről, akik a jegyek közel 70 százalék birtokolják” – reméli az Airbnb.

A kereslettel kapcsolatos kétségeken kívül a túl nagy kínálat is lefelé nyomja az árakra.

Aki bérelni szeretne, bőven válogathat, hiszen csak az Airbnb-n közel 145 ezer szálláshely áll rendelkezésre. „Szeptember óta körülbelül ezer megkeresést kaptunk olyan tulajdonosoktól, akik ki szeretnék adni az ingatlanjukat. Általában ez kétszáz szokott lenni” – mondta Quentin Brackers de Hugo, a HostnFly elnöke. A cég most kétszer annyi ingatlant kezel, mint általában ebben az időszakban.

Kisebb mértékben a felső kategóriában is árcsökkenés érzékelhető. „2023 augusztusában még 8-9-szeres áremelkedést reméltünk, de ez inkább 3-4-szeres most” – fejtette ki Joffrey Ichbia. Közel ezer eurót kell fizetni például egy éjszakáért egy 100 négyzetméteres lakásban az elegáns 16. kerületben, szemben a korábbi 350 euróval.

A szállodákban is vannak még szabad helyek, árulta el Véronique Siegel, a Szállodai Iparágak Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet szerint a párizsi hotelekben a foglaltság a május végi állapot szerint 60 és 75 százalék között ingadozik.

Párizsban 700 ezer szállodai szoba áll rendelkezésre, ez több mint elég a játékok idejére, ezért nem is számítanak telítettségre.

Csak példaként, a 2012-es londoni olimpia idején 72 százalékos volt a foglaltsági arány. Most Marseille-ben, Lille-ben, Châteauroux-ban, vagyis a többi olimpiai helyszínen a szállodák foglaltsága 55 százalék körüli.

Az Accornál, amelynek 650 szállodája van a versenyeknek otthont adó tíz városban, a kihasználtság jelenleg 70 százalék körül mozog, és a játékok idején 80-90 százalékos arányra számít Patrick Mendes vezérigazgató.

Az előzetes adatok alapján elképzelhető, hogy a nem olimpiai helyszínek járnak igazán jól. A nyárra csúcsot döntött a foglalások száma a Côte d'Azuron és a normandiai partvidéken. Szakértők arra is látnak jeleket, hogy a sport iránt nem érdeklődők menekülnek a fővárosból és környékéről, és a párizsi régión túl foglalnak szállást. A szállodai szakszervezet ugyanakkor arra számít, hogy a külföldi turisták, akiket nem vonz az olimpia, csak a látnivalók miatt nem utaznak el Franciaországba idén, tartva a tumultustól, inkább elhalasztják az utazást.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×